Vízhűtésű chipeket fejleszt az Intel, az AMD, és az IBM

Tóth Kristóf, 2003. október 8. 08:42

A három processzorgyártó óriás egyaránt komolyan veszi a vízhűtésű
chipek lehetőségét, és a közeljövőben várhatóak is ilyen processzorok a
társaságoktól.
A Stanford University egyetemből kivált Cooligy a közelmúltban egy olyan technológiát fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a processzorok teljesítményének jelentős növelését anélkül, hogy bonyolult, nagy méretű, és zajos hűtőrendszereket kellene alkalmazni a chipeken.

A vízhűtést alkalmazó, túlhajtott processzorok már eddig sem számítottak ritkaságnak, a Cooligy megoldása azonban teljesen más. A társaság egy olyan technológiát fejlesztett ki, amellyel a vízhűtés a processzoron belül valósulhat meg. Az Active Micro Channel Cooling (AMC) elnevezésű megoldás egy olyan szilícium rétegre épül, amely több száz rendkívül vékony csatornát tartalmaz, és közvetlenül a chip magja fölött helyezkedik el. Működés közben a hűtőfolyadék ezeken a csatornákon keresztül áramlik, így közvetlen hűtőhatást tud gyakorolni a meglehetősen nagy hőt termelő magra.

A Cooligy szerint az AMC alkalmas arra, hogy mindössze 1 négyzetcentiméter felületről akár 1000 watt hőt is biztonságosan továbbítson a hűtőrendszer felé. Ez a jelenlegi, legjobb megoldások hozzávetőleg négyszerese.

Az AMC egy mozgó alkatrész nélküli, elektrokinetikus pumpát használ a víz, illetve hűtőfolyadék körforgásának biztosítására. A megoldás ezért megbízható, hosszú élettartamú, és halk. A Cooligy még az év folyamán eljuttatja a megoldás mintapéldányait a vezető PC gyártókhoz. A társaság már az Intel, AMD, és IBM gyártókkal is fejlesztett ki vízhűtéses processzor prototípusokat.

A Cooligy szerint az Intellel készített prototípus olyan hűtési teljesítményt nyújtott, amilyet a chipóriás kutatói korábban még nem láttak.