Az SZDSZ egyeztetést kezdeményez a hírközlési törvényről

MTI Sajtóadatbank, 2003. október 8. 16:06

Négypárti egyeztetést hív össze csütörtökre az informatikai tárca a
hírközlési törvény módosításáról, a médiatörvénnyel összefüggő
változtatások miatt - közölte Kovács Kálmán miniszter kedden
Budapesten, sajtótájékoztatóján.
A hírközlési törvény módosítása négy ponton indokolja a parlament kétharmadának támogatását igénylő médiatörvény megváltoztatását - mondta Pető Iván szabad demokrata parlamenti képviselő, az egyeztetés szükségességéről szólva. Közölte, hogy a médiatörvényt érintő módosítások egyrészt a piacépítésben lévő korlátokat, másrészt technikai akadályokat szüntetnének meg.

Pető Iván szólt arról, hogy "Magyarország erősen kábelezett ország", körülbelül kétmillió háztartásba jut el valamilyen szolgáltatás kábelen keresztül. Hozzátette, hogy a kábelszolgáltatásoknak körülbelül a fele alkalmas adatátvitelre. A hírközlési törvény módosításának egyik célja szavai szerint az, hogy jobban épüljön ki a kábelrendszer, illetve, hogy ahol kiépül, ott alkalmas legyen adatátvitelre is.

Kovács Kálmán azt mondta: a szakma egyetértését bíró és az uniós normákhoz igazodó elektronikus hírközlési törvényjavaslat az első válasz az információs társadalom kihívásaira. Az előterjesztés elsősorban a fogyasztót és a dinamikus piacot helyezi a
középpontba - mondta az informatikai miniszter. A törvényjavaslat főbb elemeit ismertetve kitért a számhordozhatóságra, a szabad szolgáltató-választásra, a rászorultsági alapon történő szolgáltatásra, illetve az ingyenes, részletes számlaadás kötelezettségére.