A Shift gombbal feltörhető az új CD másolásvédelmi technológia

Tóth Kristóf, 2003. október 8. 21:36

A Princeton-i Egyetem egyik hallgatója megdöbbentően egyszerű lépéseket
közölt arról, miként lehet megkerülni a Bertelsmann Music Group (BMG)
legújabb audio CD másolásvédelmi technológiáját.
John Halderman, a Princeton-i Egyetem hallgatója a napokban hozta nyilvánosságra saját weboldalán azt a módszert, amellyel néhány másodperc alatt hatástalanította az általa megvásárolt, és a BMG kiadásában megjelent Anthony Hamilton CD másolásvédelmét.

Halderman elmondása szerint a másolásvédelmet biztosító szoftver automatikusan betöltődik Windows alatt, amikor a felhasználó beteszi a CD meghajtóba a lemezt. A szoftver ezután megakadályozza, hogy bármilyen program leolvassa a lemezen található zenei adatokat. Mint a hallgató azonban rámutatott, a szoftver a Windows hagyományos AutoRun szolgáltatására épül, és amennyiben a felhasználó a CD behelyezése után nyomva tartja a Shift gombot, a szoftver nem fut le, így nem is fejti ki hatását, a zene pedig szabadon leolvasható a lemezről.

A lemezt kiadó BMG, valamint a technológiát kifejlesztő SunnComm Technologies a jelentés kapcsán megerősítette a megoldás eredményességét. A társaságok azonban hangsúlyozták, a szoftver célja annak megakadályozása, hogy az átlagfelhasználó jogtalanul lemásolja a zenét a lemezről, erre pedig a megoldás megfelelő lehet.

"Ezt a módszert mi is ismerjük" - mondta Nathaniel Brown, a BMG egyik szóvivője. "A szoftver célja az, hogy nehezebbé, körülményesebbé tegye a zenék számítógépre másolását, és ezáltal arra késztesse az alkalmi felhasználót, hogy nem másolja le a zeneszámokat. A lemez lejátszhatósága, és kompatibilitása miatt ezt az áldozatot meg kellett hoznunk" - tette hozzá Brown.

Az új megoldást tartalmazó lemezeken egyébként számítógépes fájlként is megtalálhatóak a zeneszámok. Az alkalmazott WMA formátum meghatározott számú CD-re írást, illetve hordozható készülékre való felmásolást tesz lehetővé.