Neumann János lánya Budapesten

Kovács Attila, 2003. október 14. 21:34

Sajtótájékoztatót tartott október 14-én Budapesten az NJSZT, amelyen megjelent a Neumann János születésének századik évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő VIII. Országos (Centenáriumi) Neumann Kongresszusra Magyarországra érkezett Marina von Neumann-Whitman.
Neumann János lánya nagyra értékeli, hogy édesapja emlékét, eredményeit hazánkban magasra értékelik és megőrzik. Mint mondta, Neumann Jánosnak két gyermeke volt: ő (Marina) és a tudós által csak „egyszerű tudományos eszköznek tekintett" tárolt programvezérlésű számítógép. Marina von Neumann-Whitman a kongresszus első napján, október 15-én előadást tart.

A második és harmadik napon tíz szekcióban a hazai informatikai eredményeket bemutató mintegy 70-75 előadás hangzik el az MTA székházában. A kongresszusra 330-350 fő jelentkezett. A tudományos szekciók közül Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója, a kongresszus szervezőbizottságának elnöke a következő témájúakat emelte ki: szoftvertechnológia, informatikai biztonság, legújabb kutatási eredmények.

A kongresszus főszponzorának, a KFKI Csoportnak üzenetét Ludman Lajos vezérigazgató tolmácsolta. A mai modern számítógépek alapelvét jelentő „tárolt program elvét" a világon először Neumann János írta le Amerikában. Harminc évvel később a KFKI népszerű TPA (Tárolt Programú Analizátor) számítógép-sorozata méltán aratott sikert a 70-es, 80-as években mind idehaza, mind az akkori „keleti blokk" más országaiban. A számítógépes kultúra hazai megteremtésében és elterjesztésében meghatározó tényező volt a KFKI, ezért vállalta fel a cég a centenáriumi év főtámogatói szerepét. Az ünnepi év eseményei és a megemlékezések alkalmat adnak a magyar informatika fejlődésének áttekintésére, az örökség számbavételére és a jelen mérlegelésére is. A hazai számítástechnika legszebb hagyományainak felvállalása és továbbvitele egyben a KFKI Csoport gazdasági fejlődését is eredményezte. Az elmúlt években a KFKI Csoport a hazai informatikai piac bővülésénél lényegesen gyorsabban fejlődve nőtt Magyarország vezető informatikai vállalkozásává, felkészülve az újabb piaci kihívásokra.