A finnek mobiljaik segítségével felügyelnék gyermekeiket

Tóth Kristóf, 2003. október 18. 09:13

A finn kormány egy olyan tervezetet terjesztett az országgyűlés elé,
amely szerint a szülők a gyermek beleegyezése nélkül is nyomon
követhetnék tevékenységét mobiltelefonján keresztül.
Szakértők szerint a finn törvénytervezet jelentősége azért is rendkívül nagy, mert meghatározó irányelvet alakíthat ki az Európai Unió számára. A finn kormány által már elfogadott javaslat egy, az elektronikus kommunikációhoz kapcsolódó adatbiztonsági törvénytervezet részét képezi, és a parlament a közeljövőben még változtathat rajta. A finn parlament várhatóan november elején tűzi napirendre a kérdést, és a szakértők szerint egyelőre nehéz lenne megjósolni, hogy a javaslat túljut-e a szavazáson.

"Az Európai Unióban a közeljövőben hasonló irányelvek léphetnek életbe" - mondta Juhapekka Ristola, a finn szállítási és telekommunikációs minisztérium egyik tisztviselője. Ristola szerint várhatóan számos ország követni fogja a finn példát, és hasonló törvényeket hoz.

A javaslat szerint a piacvezető mobiltelefon-gyártó Nokia otthonában a 15 évesnél fiatalabb gyermekeket beleegyezésük nélkül is nyomon követhetnék szüleik, amíg a 15 éves, vagy idősebb gyermek esetén a fiatalkorú belegyezése lenne szükséges ahhoz, hogy szülei mobilja alapján felügyelhessék. Vészhelyzetben azonban bármilyen korú mobilfelhasználó, így akár felnőtt tartózkodási helyét is meg lehetne határozni a telefon segítségével.

Finnország a világ egyik vezető országa a mobiltechnológia területén, az elmúlt februárban pedig a World Economic Forum listájának élén végzett, mint a fejlett technológiákat leggyorsabban alkalmazó nemzet.