Az Egyesült Államok a Microsoft licencfeltételeit vizsgálja

Tóth Kristóf, 2003. október 26. 11:54

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium vizsgálatot indított annak
érdekében, hogy kiderítse, vajon miért csatlakozott a Microsoft
forráskód licencprogramjához a vártnál jóval kevesebb társaság.
Az Igazságügyi Minisztérium (U.S. DOJ) Microsofttal kötött korábbi megállapodása szerint a szoftveróriásnak olyan feltételeket kellett megszabnia a Windows egyes forráskódjainak licenceléséhez, amely lehetővé teszi, hogy a rivális szoftverfejlesztők versenyképes alternatívákat tudjanak kifejleszteni a szoftveróriás egyes alkalmazásaihoz.

Az amerikai Szövetségi Bíróság csütörtöki meghallgatásán Colleen Kollar-Kotelly bírónő elmondta, hogy általánosságban elégedett a Microsoft megállapodás szerinti együttműködésével. A legfontosabb jelenlegi problémának a forráskód licencelését tartja Renata B. Hesse, az amerikai Igazságügyi Minisztérium ügyvédje, amely a Windows egyes moduljaiba biztosított betekintés segítségével a külső szoftverfejlesztők hátrányát hivatott csökkenteni bizonyos Windows alkalmazások fejlesztése esetén.

A Microsoft eredeti licencfeltételei túlzottan drágán tették volna lehetővé a külső szoftverfejlesztő cégek számára, hogy betekintsenek a Windows forráskódjába. A szoftveróriás augusztusban módosított a licencstruktúrán, de ezidáig mindössze 9 társaság vette igénybe azt. Hesse szerint a minisztériumnak több időre van szüksége annak megállapítására, hogy miért nem licencelte a kódot a Microsofttól több társaság.

A forráskód licencfeltétele azonban csak egy a számos kérdésből, amelyet az Igazságügyi Minisztérium a társasággal kötött korábbi, peren kívüli megállapodás során felvetett. A Microsoftnak emellett több más területen is jelentős módosításokat kell végrehajtania a piaci verseny elősegítése érdekében.