Az amerikaiaknak elegük lett a drága tintapatronokból

Tóth Kristóf, 2003. október 26. 12:04

A felhasználók azzal vádolják a társaságot, hogy olyan elektronikát épített nyomtatóiba, amely már akkor üresnek jelzi, és letiltja a festékpatront, amikor abban még viszonylag sok festék található.
Az amerikai felhasználóknak a jelek szerint elegük lett a drága tintapatronokból, amelyeket állítások szerint még a szükségesnél gyakrabban is kell cserélniük egy, az Epson nyomtatókba, illetve a patronokba épített elektronika miatt. A dühödt felhasználók most kártérítési pert indítottak a japán nyomtatógyártó amerikai leányvállalata ellen a készülékek manipulálása miatt.

A Texas-i bíróságon bejegyzett per szerint egyes Epson tintapatronok olyan elektronikát tartalmaznak, amely már akkor megakadályozza a nyomtatást a modullal, amikor abban még jelentős mennyiségű tinta található. A felhasználók azt szeretnék elérni, hogy a társaság kompenzálja azokat a felhasználókat, akik kidobták az egyébként még használható patronokat. A problémát egy mikrochip okozza, amely bizonyos lapszám után akkor is letiltja a patront, ha abban még található tinta. A felhasználók úgy vélik, a patron megvásárlásával az összes tinta felhasználására jogot szereztek, így ez a megoldás törvénysértő.

"Az Epson megtévesztő eljárása miatt a felhasználóknak gyakrabban kell cserélniük a tintapatront, mint arra egyébként szükség lenne, és olyan tintáért is fizetnek, amelyet soha nem tudnak felhasználni" - áll a vádiratban. Az Epson azzal magyarázza a megoldást, hogy a nyomtató meghibásodását okozhatja, ha a nyomtatófej szárazon működik, ezért a társaság biztonsági tartalékot képez a patronokban.

A per alapjául többek között a brit Which! Online egyik írása szolgált, amelyben a tesztelők egy kis furfangossággal 17 - 38 százalékkal több jó minőségű oldalt tudtak kinyomtatni az Epson patronokkal, mint amennyit a mikrochip eredetileg engedélyezett. A Which! Online ugyanakkor arra is felhívta az olvasók figyelmét, hogy a HP, Canon, és Lexmark nyomtatók is már jóval azelőtt üresnek jelzik a patront, hogy az valójában kifogyna.