A Microsoft bekebelezi a Google-t?

Tóth Kristóf, 2003. november 1. 09:10

A Microsoft szeretné az internetes keresők piacának minél nagyobb százalékát magáénak tudni. Nem csoda hát, hogy a szoftveróriás a hírek szerint megkörnyékezte a népszerű Google-t, együttműködést vagy akár egyesülést ajánlva.
Kapós mostanában az internetipar egyik legsikeresebb keresőrendszerét üzemeltető vállalat, a Google. Pár nappal ezelőtt számolt be róla a cég vezetése, hogy tisztán internetes részvénykibocsátásra készülnek. A tranzakció előzetes becslések szerint meghaladhatja a 15 milliárd dollárt, érhető hát, hogy a Wall Street is felkapta a fejét a bejelentésre.

Most pedig a Microsofttal hozták hírbe a vállalatot. A szoftveróriás szeretne minél nagyobb szeletet kihasítani az internetes keresők piacából, így került a Google a képbe. Úgy tűnik, a céget egyelőre nem foglalkoztatja a Microsoft ajánlata, és megmaradnak a tervezett közvetlen elektronikus értékesítésnél. Ez lehetővé teszi a befektetőknek Google-részvények közvetlen vásárlását, a befektetési bankok által végzett árazás és allokáció kiiktatásával. Ugyanakkor a Microsoft nem zárta ki egy későbbi együttműködést lehetőségét.

A Google-t 1998-ban alapította két egyetemista, amely kezdetben egy garázsban, mindössze négy alkalmazottal működött. Mára a keresők piacát vezető vállalat több mint 1000 alkalmazottat foglalkoztat, és több ezer számítógép szolgálja ki a napi 200 millió keresést. A Google-papír várhatóan jövő márciusban jelenik meg a tőzsdén, és szakértők szerint a kibocsátás 15-25 milliárd dollár közé értékelheti a céget.

A Szilícium-völgyben sokan messiásként üdvözölték a tranzakciót, az informatikai piac '90-es években látott felemelkedését várják tőle. Mások ennél azért óvatosabbak, amikor dotcom cégek látványos kipukkanását vagy a Netscape-papírok 1995-ös kiadását emlegetik. A Google éves nyeresége becslések szerint 150 millió dollár lehet, 500 millió dolláros forgalom mellett.