Microsoft: Hangvezérlés mobil eszközökbe

Tóth Kristóf, 2003. november 4. 00:05

A szoftveróriás hétfőn kezdte meg új hangfelismerő szoftverének
forgalmazását, amely segítségével a felhasználók beszéddel
irányíthatják a kézi gépeik fontosabb funkcióit.
A cég közleménye szerint a 40 dolláros, vagyis majdnem 10 ezer forintos szoftver a Windows Mobile for Pocket PC verziójához készült. Az új szoftverrel a felhasználók szóbeli parancsokkal navigálhatnak a menükben, megkönnyítve ezzel az adatokhoz, és funkciókhoz való hozzáférést.

„A hangvezérlés egyik fő felhasználási területének az olyan munkahelyeket tekintjük, ahol az embernek nincs szabad keze a mobil eszköz kezeléséhez, vagy az veszélybe sodorná az embert, illetve maga a billentyűzet el sem fér esetleg.” - mondta el Dick Brass, a Microsoft technológiai vezetője.

A Microsoft Voice Command segítségével például autóban sem kell a billentyűzet után nyúlni, hanem egyszerűen az illető nevét mondva, a készülék már tárcsázza is. Ezen kívül képes naptárban keresni, vagy akár fel is olvasni a határidőnapló bejegyzéseket.

A hangvezérlési funkció ugyan már régebb óta elérhető a Windows operációs rendszerekben, és a legtöbb mobiltelefonban is, de a Microsoft szerint a kisebb kézi eszközökben eddig nem működött olyan kielégítően, hogy valóban hasznos funkcióvá váljon. A cég állítása szerint azonban az új szoftver már meglehetősen jó hangfelismeréssel bír.