Egyesítené lemezkiadóját a Sony és a Bertelsmann

Tóth Kristóf, 2003. november 9. 22:13
A japán elektronikai óriás Sony Corp., illetve a német médiaóriás Bertelsmann AG megállapodott a két cég lemezkiadó leányvállalatainak egyesítéséről, amellyel a világ legnagyobb lemezkiadója születne meg.
A közösen létrehozandó új cégben mindkét fél 50 százalékos részesedéssel rendelkezne, az újszülött neve pedig Sony BMG lenne. A társaságok tervei szerint a Sony BMG vezetésébe azonos aránnyal kerülnének be a két lemezkiadó jelenlegi vezetői. Az üzlet megvalósulásához azonban a társaságoknak még szükségük lesz a jelentősebb amerikai és európai versenyügyi szabályzóbizottságok támogatására is.

A tervezett fúzió részleteit a társaságok egyelőre még nem hozták nyilvánosságra. Amennyiben azonban a szabályzó bizottságok zöld utat adnak az egyesülésnek, a világ legnagyobb lemezkiadója születne meg, amely a globális zenepiacon mintegy 26 százalékos részesedéssel rendelkezne. A jelenlegi piacvezető, a Universal Music a piac 24 százalékát tudhatja magáénak.

Mivel azonban a EMI és a Time Warner is egyesülési tárgyalásokat folytat egy ideje, könnyen elképzelhető, hogy egy viszonylag kiegyenlített négyes alakul ki a zenepiacon, ahol a három vezető cég mellett szintén 25 százalék körüli együttes részesedéssel állnának a független lemezkiadók.

Könnyen elképzelhető azonban, hogy a versenyügyi szabályzóbizottságok megakadályozzák a Sony Music és a BMG egyesülését. 2000-ben az EMI és a Time Warner egyszer már megszakította a fúziós tárgyalásokat, mivel a felek attól tartottak, hogy az Európai Bizottság nem hagyná jóvá a lépést.