Magyar-olasz hírközlési miniszteri találkozó

forrás Prim Online, 2003. november 10. 20:00
November 10-én Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter hivatalában fogadta és megbeszélést folytatott Maurizio Gaspari olasz hírközlési miniszterrel, az EU Miniszterek Tanácsa elnökével. A találkozón Gaspari miniszter az EU elvárások tükrében értékelte az új magyar elektronikus hírközlési törvényt. A megbeszélés napirendjén szerepelt még a digitális televíziózás és az üzleti együttműködési lehetőségek felmérése. A látogatás eredményeiről a két fél a sajtótájékoztató keretében számolt be.
Gaspari miniszter, aki a csatlakozó országok közül elsőnek Magyarországot látogatta meg, a mediterrán országok és Ukrajna között elképzelt ún. "5-ös folyosó" fejlesztésének fontosságát emelte ki. A vállalkozások szintjén együttműködési tárgyalások kezdődtek az olasz Telespatio és az Antenna Hungária között, továbbá a Tetra/Tetrapol témában komoly az olasz fél érdeklődése a magyarországi megvalósítása iránt. A földi terjesztésű digitális televíziózás is nagyon érdekli az olasz szakcégeket - mondta a miniszter, aki hangsúlyozta, szoros együttműködésre törekednek Magyarországgal a távközlés és informatika terén. Gaspari szerint a szélessávú hírközlés fejlesztése különösen az elmaradottabb községi területek bevonása céljából elsőrendű cél hazánkban is. Az olasz szakminiszter támogatásáról biztosította a magyar kormányt az e-kormányzat mielőbbi bevezetésében.

A megbeszélésen az EU Miniszterek Tanácsának elnöke kiemelte Magyarország dinamikus elkötelezettségét az Információs Társadalom fejlesztése iránt és hangsúlyozta az új elektronikus hírközlési törvény jelentőségét, utalva annak az EU direktíváknak való megfelelésére, valamint a piaci versenyre és a szolgáltatási minőségre gyakorolt kedvező hatására.

A magyarországi eredmények sorában Gaspari miniszter úr hangsúlyozta az internet penetráció növekedési ütemét, különös tekintettel a szélessáv használatának kedvező arányára. Magyarországon ugyanis az internet előfizetések számának mintegy 60%-os gyarapodása mellett a szélessávú kapcsolattal rendelkező háztartások aránya nem marad el az EU átlagától. Ez elsősorban a 2002-2003-ban jelentősen felgyorsult belső migrációs (dial up-ról váltás a szélessávra) folyamatnak tulajdonítható.

A megbeszélésen említésre került a 2004. február 26-27-én Budapesten megrendezésre kerülő eEurope miniszteri konferencia is.