35 GB-os cserélhető Iomega merevlemezek

Széll Zoltán, 2003. november 11. 12:20
Az Iomega Tokióban sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kis- és közepes vállalatok számára bevezeti a nagy kapacitású cserélhető merevlemezeket (Removable Rigid Disk = RRD). A vállalat az első "menetben" két egység bevezetését tervezi, amelyek tárolókapacitása 35 GB.
Az új tárolóegységben a kazetta tartalmazza a merevlemezt és ennek részeként a tengelyt meghajtó motort, míg a meghajtó foglalja magába az író- és olvasó fejet, a kidobó mechanizmust és a határfelületet. Az új meghajtók átlagos adatátviteli sávszélessége 18 MBps. Az állományok elérési ideje 13 ms.

Az új 35 GB-os merevlemezes meghajtók 2004 első negyedévben kerülnek forgalomba USB, ATAPI, SCSI és soros ATA határfelülettel. A meghajtó ára 349 dollár, míg a 35 GB-os merevlemezes kazetta ára 39- és 49 dollár között lesz. A második egység, amely a DC (Digital Capture) technológián alapul, 2004 második negyedévben lesz kapható.

Az RRD meghajtók széles területen használhatók. Többek között a kis- és közepes vállalatoknál helyettesíthetik a mágnesszalagos háttértárolókat, amelyeket jelenleg az adatok mentéséhez és a rendszerek újraélesztésekor használnak.