Graphisoft: negyedéves gyorsjelentés

forrás Prim Online, 2003. november 12. 09:45
A Graphisoft® ma tette közzé harmadik negyedéves eredményét. Az értékesítés árbevétele a háromhónapos időszakra vetítve 36,8%-kal nőtt és 6,1 millió eurót tett ki. A kilenchónapos időszak tekintetében a bevételek a 2002-es eredményekhez képest 8,8%-kal növekedtek, és így 19,2 millió eurót tettek ki. Az ezt megelőző év harmadik negyedévének üzemi veszteségét követően 2003 ugyanezen időszakában a társaság 318 ezer eurós, illetve 1,8 millió eurós üzemi nyereséget ért el a három-, illetve a kilenchónapos időszakban.
Az ArchiCAD® 8 lokalizált verzióiból eredő többletbevételnek köszönhetően a június 30-a és szeptember 30-a közötti időszakban a társaság minden földrajzi régióban árbevétel-növekedést realizált a tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva.

A létesítménygazdálkodási üzletág tekintetében - elsősorban a hatékonyabb üzletpolitikának, illetve az üzletághoz kapcsolódó tevékenységek ésszerűsítésének eredményeként - mind a három-, mind pedig a kilenchónapos időszak tekintetében árbevétel-növekedésről számolhatunk be.

A társaság a harmadik negyedév során is folytatta szigorú költséggazdálkodási politikáját: az értékesítés közvetlen költségeit 19,4 és 24,7%-kal (813 ezer euróról 655 ezer euróra, illetve 2,7 millió euróról 2,0 millió euróra), az üzemi költségeket pedig 14,5 és 10,8%-kal (6,0 millió euróról 5,1 millió euróra, illetve 17,3 millió euróról 15,4 millió euróra) csökkentette a szeptember 30-ával végző három-, illetve kilenchónapos időszakban. Az alacsonyabb üzemi költség-szint elsősorban az értékesítési és marketing költségekben, valamint a kutatás-fejlesztési költségekben bekövetkezett csökkenésnek tulajdonítható.

Az árbevétel növekedésének és az üzemi költségek csökkenésének eredményeként a társaság 2003 harmadik negyedévét 318 ezer és 1,8 millió eurós üzemi nyereséggel zárta a szeptember 30-ával végződő három- és kilenchónapos időszak során.

2003. október 22-én a Graphisoft kiadta építészeti tervezőszoftverének új verzióját, az ArchiCAD 8.1-et. Az ArchiCAD 8.1 nem verzióváltásnak, hanem verziófrissítésnek minősül, ezért a Graphisoft nem számol a negyedik negyedéves árbevétel verzióváltáskor megszokott arányú növekedésével.

"Figyelembe véve a tavalyi harmadik negyedév rendkívül gyenge, 4,4 millió eurós árbevételét, az idei év hasonló időszakának bevétel-növekedését nem szabad túlértékelnünk" - hangsúlyozta Dominic Gallello, a Graphisoft vezérigazgatója. "A kilenchónapos időszakban elért árbevétel-növekmény azonban várhatóan hozzájárul az év egészére jelzett szolid bevétel-növekedés és nyereség eléréséhez."