Microsoft Research konferencia Budapesten

forrás Prim Online, 2003. november 13. 17:47
Háromnapos konferenciát szervezett Budapesten a Microsoft Research 2003. november 10. és 12. között. A konferencián a környező országok egyetemi oktatói és kutatói hallgathattak előadásokat a fordítóarchitektúrák és a programozási nyelvek témakörében. A konferencia keretében került sor egy új Microsoft Research egyetemi pályázat meghirdetésére is.
A Microsoft Research, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Microsoft Magyarország háromnapos tudományos konferenciát rendezett Kelet-Közép-Európa egyetemi és főiskolai oktatói, valamint kutatói számára Budapesten. Az előadók a Microsoft központjából, a redmondi fejlesztőközpontból és kutatóintézetből, a Microsoft Research cambridge-i laboratóriumából, illetve Európa számos egyeteméről érkeztek a konferenciára. Összesen 19 ország 230 résztvevője hallgatta meg az előadásokat a fordítóarchitektúrák és programozási nyelvek témakörében. Az előadások érintették a jövő egységes fordítóinfrastruktúráit, a Rotor - az osztott forráskódú egységes nyelvi infrastruktúra (Shared Source Common Language Infrastructure) - jövőjét, több .NET-es program- és leírónyelvet illetve a Microsoft legújabb, Longhorn kódnevű operációs rendszerének elemeit is.

A budapesti konferencián került bejelentésre, hogy a Microsoft Research egyetemek számára meghirdetett pályázatainak sorában egy újabb kiírás lát napvilágot az osztott forráskódú keretrendszerrel, a ROTOR-ral kapcsolatban. A Rotor a Microsoft .NET framework szabványos részeinek egy Windowson, FreeBSD-n és MacOS X-en futtatható változata, melynek forráskódja bárki számára ingyenesen elérhető. Ez a rendszer ideális oktatási anyag lehet egyetemek számára, hiszen a .NET modern technológiáinak egyik megvalósítását forráskóddal együtt szemlélhetik meg a hallgatók és az oktatók. Számos egyetem használja informatikai képzésében, illetve kutatási projektek is épülnek erre. A Microsoft Research egyetemek számára kiírt pályázataiban egyetemek, kutatói csoportok nyerhetnek 25-30 ezer dollár értékű kutatási ösztöndíjakat, melyeket az adott témával kapcsolatos kutatásokra fordíthatnak. Ezen együttműködések során a cég kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a kutatások eredményeinek szellemi tulajdona a kutatóknál maradjon, mindössze néhány nyilvános publikációt kér cserébe. Az első ilyen pályázat szintén a Rotor rendszerrel kapcsolatosan került meghirdetésre, ennek sikerét látva idén a beágyazott rendszerek témakört járhatják körül a kutatók. A konferencián bejelentésre került, hogy a Microsoft továbbfejleszti a Rotort, és az követni fogja a .NET framework üzleti változatának fejlődését. E mellett pedig a következő pályázat ismét a Rotorral lesz kapcsolatos. Újdonság a pályázat kapcsán, hogy az úgynevezett „semi works” folyamat nyomán akár arra is lehetőség nyílhat, hogy a kutatások eredményei a .NET framework üzleti megvalósításában is megjelenjenek.

A kétnapos előadás-sorozat után, a konferencia harmadik napján a résztvevők többsége ellátogatott a BME-re, ahol egy „Curriculum workshop” keretében arról hallgattak előadásokat, hogy hogyan lehet a megismert technológiákat (például a .NET-et) az oktatásba bevinni, ott felhasználni. Az előadók többek között a Microsoft Research cambridge-i laboratóriumának munkatársai, valamint neves európai egyetemek oktatói voltak.

Az esemény során külön figyelmet fordítottak arra, hogy a résztvevők egymással és az előadókkal, kutatókkal is személyes kapcsolatokat építhessenek ki az előadások szüneteiben. A konferencia második és harmadik napján egy előre meghatározott időpontban a résztvevők állíthatták ki saját kutatási eredményeiket, hogy bemutassák munkájukat és ezzel is segítsék az eszmecserét a témakörökben.

A kutatás és az együttműködés lehetősége minden egyetem számára nyitott. A szükséges szoftverek egy része elérhető az interneten (például a Rotor forráskódja), a Campus szerződés keretében, vagy az MSDN Academic Alliance előfizetésen keresztül. A Microsoft Research munkájáról és az egyetemekkel való együttműködéséről az MSR honlapján lehet olvasni.