EHT: rövidesen szavazhat T. Ház

Kovács Attila, 2003. november 13. 17:15
Pataki Dániel, az IHM hírközlési helyettes államtitkára november 13-án, délután az irodájában tartott rövid sajtóbeszélgetésen ismertette az új elektronikus hírközlési törvény internetszolgáltatásra vonatkozó szabályozásának egyes pontjait.
Mindenekelőtt arról tájékoztatott, hogy a törvény végszavazása a korábbi ütemezéshez képest egy hét csúszást szenved: november 17-én a beérkezett módosításokról szavaz a Tisztelt Ház, míg az EHT zárószavazására november 24-én kerülhet sor, így az még december 1-je előtt kihirdethető és a terveknek megfelelően 2004. január 1-jével életbe léphet. Pataki szerint a kormánytervezethez képest a megszavazandó törvényjavaslat "komoly változásokat" nem tartalmaz.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, a törvényjavaslatban nem szerepelnek olyan kitételek, amelyek miatt megszűnhet az ingyenes internet-hozzáférési szolgáltatás. Díjmegosztás továbbra is lesz, a "jelenleg működő rendszer, az internetes modell nem változik", továbbá: "semmi nem indokolja, hogy az internet szolgáltatása jelenleginél drágább legyen". Cél, hogy az összekacsolási díjak az EU-benchmark értékekre menjenek le. Pataki leszögezte, továbbra is lesznek átalánydíjas ajánlatok (ahol továbbra sem lesz elérhető szélessávú internet).

Végül a leendő új EHT egészéről kijelentette, hogy az EU-konformitás szempontjából az EU-bizottság illetékes főosztályának szakemberei szerint is "rendben van".