HíF HTH: a Spektrum Monitoring Rendszer bemutatója

Kovács Attila, 2003. november 15. 06:42
November 14-én a Hírközlési Felügyelet Hírközlési Területi Hivatal (HTH) budapesti, Visegrádi utcai telephelyén tartott nyilvános bemutatón, a sajtó képviselői előtt is, ismertették a hatóság országos mérő és zavarvizsgáló úgynevezett Spektrum Monitoring Rendszerét.
Bemutatták a rendszer legfontosabb funkcióit (mérési adatbázis, megfigyelési adatok szolgáltatása, rádióengedélyeknek való megfelelőség ellenőrzése, nem megfelelő és/vagy illegális adások behatárolása, adatok szolgáltatása a nemzetközi koordináció és a piacfelügyelet részére).

A bemutatót tartó Tomka Péter mérésügyi igazgató elmondta, a HíF a nemzeti rádió-mérőszolgálat történetének eddigi legnagyobb fejlesztését bonyolítja le a SIMON (Spectrum & Interference Monitoring) projektben. A 2002. február 4-étől 2005. február 28-áig tartó hároméves időszakban megvalósuló beruházás első ütemében (1,5 milliárd forintos beruházással) a közelmúltban üzembe helyezték az országos spektrum-monitoring rendszer tíz távkezelt, fix mérőállomásból álló gerincét. A most „éles” működés közben bemutatott rendszer a 20-3000 MHz frekvenciatartomány folyamatos, 24 órás felügyeletére alkalmas az ország tíz pontján felépített mérő-, megfigyelő-, irány és hely meghatározására is képes állomásának a Visegrádi utcai monitoring központból való távkezelt működtetésével.

Az új rendszerbe illeszkedik a pilot beruházás keretében már korábban beszerzett két fixen telepített és két gépjárműbe szerelt állomás is.

A még hátralévő két ütemben a rendszer integráns részévé válik a jelenleg kialakítás alatt lévő mobil rádióellenőrző alrendszer. A bemutatón az is elhangzott, hogy a teljes egészében 2005-re elkészülő országos mérő és zavarelhárító szolgálat összberuházási értéke 2,5 milliárd forint.