A NETÉRT 7 pontja az új EHT kapcsán

forrás Prim Online, 2003. november 17. 10:02
A magyarországi internetezők és a NETÉRT Egyesület hét pontban fogalmazták meg elvárásaikat az új EHT-val szemben:
„Az Ön által megszavazandó új Elektronikus Hírközlési Törvény (EHT) hosszú időre meghatározza a magyarországi információs társadalom alakulását. Hazánk jelenleg nemcsak az EU átlagához képest, de a csatlakozó országok közt is elmaradottnak számít a magas távközlési árak, a nem létező piaci verseny és az alacsony internet penetráció miatt.

A NETÉRT Egyesület kiemelt figyelemmel és aggodalommal követi az új Elektronikus Hírközlési Törvénnyel kapcsolatos információkat és sajtóhíreket.

A magyarországi internetezők és a NETÉRT Egyesület hét pontban fogalmazták meg elvárásaikat az új EHT-val szemben:

1) Az Európai Unió összes követelményének, ajánlásának és szokásának megfelelő törvény megalkotása, eurokonform verseny megalapozása az internetpiacon. (Pl. a törvény utaljon az EU ajánlására a 25 eurós modemes, korlátlan idejű hozzáférésről.)

2) Az internet távközlési tarifák tekintetében: telefonvonalon elérhető árú internet elérés biztosítása az ország teljes területén, a szolgáltatók számára kötelező átalánydíjas és költségek alapján számított távközlési díjat. (Pl. a fejlett országok kötelező összekapcsolási referencia gyakorlatának vagy a FRIACO-modell alkalmazásával.)

3) Az ingyenes internetszolgáltatók fennmaradásának biztosítása. (Pl. a díjmegosztás által).

4) Az internet penetráció bővülését segítő versenykörnyezet támogatása. (Pl. alternatív szolgáltató választás lehetősége.)

5) A törvény érezhető hatásainak jelentkezéséig biztosítsa a fogyasztók központi támogatását. (Pl. meglévő 15-40 és 100 órás modemes államilag támogatott csomagok által).

6) Hatékony előfizetői érdekvédelmet a Nemzeti Hírközlési Hatóság által.

7) Az alternatív távközlési- és internet technológiák támogatása, a szektorsemleges állami támogatás lehetőségének megteremtését. (Pl. a független távközlési szolgáltatók, a kábeles elérés és a WIFI (drótnélküli) technológiák támogatását.)

A NETÉRT felkéri a Magyar Országgyűlés képviselőit és a politikai pártokat, hogy csak olyan törvényt legitimáljanak, amely maradéktalanul megfelel a fenti szempontoknak.”

NETÉRT Egyesület