EHT: Az ingyenes internetszolgáltatók átadták petíciójukat

forrás Prim Online, 2003. november 17. 10:09
Az ingyenes internetszolgáltatók hétfőn délelőtt átadták petíciójukat a parlamenti pártok frakcióvezetői, az Informatikai és Hírközlési Miniszter, és a Kancelláriaminiszter részére. A petíciót az aláírásgyűjtés két napja alatt 8 879 internetező írta alá. A szolgáltatók a petíciót valamennyi országgyűlési képviselő e-mail címére is eljuttatták elektronikus levélben.
„A szolgáltatók üdvözlik az IHM csütörtöki sajtónyilatkozatát, mely szerint megmaradhat a díjmegosztás intézménye, az ún. “díjmegosztási modell” révén. Mint ismeretes, az IHM erdetileg olyan törvénytervezetet terjesztett a Parlament elé, melyben ez nem szerepelt. Mindazonáltal a parlamenti vita során létrejött egy bizottsági módosító indítvány, mely életben tarthatja a díjmegosztás intézményét. A szolgáltatók bíznak abban, hogy a hétfői parlamenti szavazás során ez a módosító indítvány valóban megkapja a szükséges többséget, és a díjmegosztás valóban bekerülhet a törvénybe.

Az ingyenes szolgáltatók szerint azonban az IHM által említett “díjmegosztási modell” önmagában nem jelentene átfogó, piaci versenyt teremtő reformot, és nem biztosít elegendő jogi garanciát a volt monopol szolgáltatók piaci túlkapásai ellen. Egyéb módosulás hiányában legjobb esetben is a jelenlegi helyzet konzerválódna és még inkább megszilárdulna a volt monopol szolgáltatók egyeduralma az internetes hívástovábbítási és hívásvégződtetési piacon.

A Matáv az internetszolgáltatók számára egyoldalúan diktált, jelenlegi hálózati szerződési feltételei 2004. január 1-től önmagukban is veszélyeztetik a díjmegosztásra épülő ingyenes szolgáltatást. A volt monopol szolgáltató januártól duplájára akarja emelni valamennyi internetszolgáltató budapesti hálózati díját, és ebben az új Elektronikus Hírközlési Törvény jelenleg ismert formájában nem tudja megakadályozni.

A törvény a hívásvégződtetési modell híján meggyengíti az internet szolgáltatók pozícióját a korábbi monopol szolgáltatókkal szemben, illetve gyakorlatilag lehetetlenné teszi az alternatív telefontársaságok számára az internetes hívások piacára történő belépést, ezáltal az internetes telefondíjak szabad piaci verseny révén történő csökkenését.” – jelentették ki közleményükben az ingyenes internetszolgáltatók.