MTA - Westel: Tanulmánykötet a mobildemokráciáról

forrás Prim Online, 2003. november 19. 13:52
A Westel Mobil Távközlési Rt. és az MTA Filozófiai Kutatóintézete "A 21. század kommunikációja" elnevezésű, 2001 januárjában indult közös interdiszplináris társadalomtudományi projektje keretében megjelent a Mobile Democracy: Essays on Society, Self and Politics című tanulmánykötet.
A kötet, amelyet a bécsi Passagen Verlag forgalmaz, az ez év április 24-25-én a Magyar Tudományos Akadémián tartott nemzetközi konferencia 28 előadását tartalmazza. A szerzők között olyan világhírű kutatók találhatók, mint Joshua Meyrowitz, James Katz, Mark Poster és Kenneth Gergen; a hazai társadalomtudományt többek között Benda Klára, Csepeli György, Sükösd Miklós, Szabó Csaba és Szécsi Gábor képviseli. A kötetet Nyíri Kristóf szerkesztette. A Mobile Democracy fő üzenete: a mobiltelefon páratlan jelentőséggel bír a közösségi lét fenntartásának technológiájaként, ám a műszaki fejlesztésnek és a társadalomtudományi kutatásnak együtt kell működnie annak érdekében, hogy az eszközök és rendszerek megfeleljenek a sokoldalú és ellentmondásos egyéni és társadalmi emberi szükségleteknek.

A Mobile Democracy a Westel-MTA projekt keretében megjelent harmadik angol nyelvű kötet; korábban egy német és három magyar nyelvű tanulmánygyűjtemény is kiadásra került. Előbbiek anyaga részlegesen, utóbbiakké teljes terjedelemben elérhető a www.fil.hu/mobil webhelyen.

Budapest immár nemcsak a mobiltelefon társadalmi elterjesztésének, de társadalomtudományi kutatásának is egyik nemzetközileg elismert központjává lett. A 2004. június 10-11-re tervezett, "Globalitás és lokalitás a mobilkommunikációban: Helyek, képek, emberek, kapcsolatok" című, minden eddiginél nagyobb szabású nemzetközi konferencia iránt máris hatalmas az érdeklődés.