PKI Tudományos Napok - ígéretes új szolgáltatásokról

Kovács Attila, 2003. november 20. 18:44
"Új szolgáltatások a meglévő infrastruktúrán" mottóval, november 20-21. között a Matáv Tölösi termében rendezik meg az idei PKI Tudományos Napokat.

A Matáv Rt. PKI Távközlésfejlesztési Intézete által szervezett konferencián két nap alatt hat szekcióban (multimédia és tartalom; digitális szolgáltatások bevezetése és ellenőrzése; hozzáférés a szolgáltatásokhoz; felhasználói lehetőségek az IP hálózatokon; a technológia hatása a szolgáltatásfejlesztésre; elektronikus aláírás) összesen 25 előadás hangzik el, amelyekből 17-et külső szakemberek tartanak.

A megnyitó és az első szekció ülése mintegy 160 résztvevővel zajlott. Először Bakonyi Péter, az IHM helyettes államtitkára köszöntötte a konferenciát, majd Manfred Ohl, a Matáv műszaki vezérigazgatóhelyettese tartotta meg bevezető előadását.

Az első nap előadásaiból emelünk ki néhányat.

"A sávszélesség növekedése a távközlési hálózatokban" című előadás többek között annak a vizsgálatáról szólt, milyen új alkalmazások jelenhetnek meg az egyre szélesebb sávú internet térhódításával.

Három előadás is foglalkozott a számhordozhatósággal, szolgáltatóválasztással.

Néhány előadás a felhasználható távközlési hátteret bővíti. Ide tartozik a bioszenzorok, az anyagtudományi ismeretek és a T-Systems eredményeinek bemutatása.

A második napon sorra kerülő előadások témái között szerepelnek a következők: távközlési hálózat elérése Bluetooth rendszerben; micropayment rendszerek; az elektronikus aláírás témában (négy előadási) - igények, lehetőségek, az elektronikus aláírás használatának szabályozása, műszaki környezete.