Jogosulatlan adatfelhasználással a jogosulatlan szoftverhasználat ellen?

Fekete Gizella, 2003. november 24. 15:07
A Pénzügyminisztérium honlapján péntekig fenn volt mintegy 30 ezer mérlegképes könyvelő, illetve könyvelőiroda neve és címe, amellyel a PM valószínű ügyfeleik számára kívánt lehetőséget teremteni, hogy ellenőrizhessék, megfelelő jogosultságokkal rendelkeznek-e a fentiek a velük kötött szerződéseikben szereplő tevékenységekre. Az említett napon a listát a PM az Adótanácsadók Szövetsége kérésére levette.
A dolog pikantériája, hogy a BSA ezt a címlistát felhasználva szoftver „bevallásra” felszólító levelet küldött ki csaknem minden azon szereplő számára, azt kérve – felhívva az illegális szoftverhasználat büntetőjogi felelősségére is a figyelmet – válaszlevelükben sorolják fel, milyen programokat használnak tevékenységük során. A levélben az is szerepelt, hogy amennyibe ügyfeleik képviseleti jogával bíró könyvelőkről, könyvelőirodákról van szó, akkor azok a könyveléssel kapcsolatban használt programjairól is tájékoztassák a BSA-t. A levélen cím nem, csupán postafiók szerepelt.

Az Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesülete – a szövetség tagjai védelmében – szót emelt a fentiek ellen. A Szövetség tisztázni kívánja, volt-e a BSA-nak joga a fenti akcióhoz közhiteles nyilvántartásban szereplő adatokat, az abban szereplők hozzájárulása nélkül, felhasználni, s a felszólítását a könyvelők ügyfeleire is kiterjeszteni.