Civilek a barátságos internetért

forrás Prim Online, 2003. november 26. 20:00
Barátságos Internet Fórum (BIF) létrehozásáról döntött három, az informatikai és tartalomipart képviselő szakmai szervezet (Inforum, Matisz, MTE) az Európai Unió "biztonságosabb internet akciótervének" (Safer Internet Action Plan) mielőbbi magyarországi megvalósítása érdekében.
A hazai digitális tartalmak fejlesztését és terjesztését, valamint az internethasználattal kapcsolatos félelmek, negatív attitűdök csökkentését és a tiltott vagy veszélyes tartalmak visszaszorítását célzó "Barátságos Internet Fórum" létrehozásáról írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot a hazai informatikai vállalkozásokat tömörítő Inforum, illetve a tartalom-tulajdonosokat és -szolgáltatókat képviselő Magyar Tartalomipari Szövetség (Matisz) és Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE).

A szervezetek képviselői az IHM támogatását kérik az EU-s programokban való magyar részvétel finanszírozásában, illetve önálló, az uniós akciótervhez kapcsolódó hazai pályázatok kiírásában.

Több nemzetközi és hazai felmérés tanúsága szerint az internethasználat terjedésének és a versenyképesség szempontjából kulcsfontosságú információs társadalom kialakulásának két fontos akadályozó tényezője a minőségi anyanyelvi tartalmak elkérhetőségének szűkössége, illetve az internettel kapcsolatos - részben jogos, részben alaptalan - félelmek, aggályok és tévhitek széles körű elterjedtsége. Az Európai Unió mind a tartalomkínálat bővítésére (eContent), mind az internet biztonságosabbá tétele (eSafe) érdekében indított programot, elsősorban az ágazat szakmai szervezeteire bízva azok megvalósítását.

A Barátságos Internet Fórum létrehozói a biztonságosabb internetezés érdekében - a tagországok nemzeti programjaival és akcióival összehangoltan - az EU által követett fő cselekvési irányokat szeretnék meghonosítani Magyarországon. A pályázati források elérhetőségétől függően a terveik között szerepel a káros és tiltott tartalmak felfedését támogató ún. "forró drót" (hotline) szolgáltatás működtetése, az EU-ban már elfogadott és működő tartalomminősítő rendszerek honosítási lehetőségének jogi és technológiai vizsgálata, az önszabályozás erősítése, valamint a területtel összefüggő felvilágosító, ismeretterjesztő, kommunikációs tevékenység megszervezése.

A Barátságos Internet Fórum első eseménye a 2003. december 8-10. között a Kongresszusi központban a "Digitális tartalmat mindenkinek!" konferencia (hétfői) plenáris ülésének délutánján lesz.