Aktívabb szerepvállalást kérnek az IHM-től a Barátságos Internet Fórum alapítói

MTI Sajtóadatbank, 2003. december 1. 09:17
A Barátságos Internet Fórum (BIF) alapítói arra kérik az Informatikai és Hírközlési Minisztériumot, hogy támogassa a szervezetet az európai uniós programokban való részvételben - közölte a szervezet az MTI-vel. A közlemény szerint a BIF létrehozói a biztonságosabb internetezés érdekében az Európai Unió által követett fő cselekvési irányokat szeretnék meghonosítani Magyarországon. Terveik között szerepel a káros és tiltott tartalmak felfedését támogató forró drót (hotline) szolgáltatás működtetése. Az EU-ban már elfogadott és működő tartalomminősítő rendszerek honosításának jogi és technológiai vizsgálata, az önszabályozás erősítése, valamint a területtel összefüggő felvilágosító, ismeretterjesztő és kommunikációs tevékenység megszervezése.

A BIF létrehozásáról három, az informatikai és tartalomipart képviselő szakmai szervezet, a magyar informatikai vállalkozásokat tömörítő INFORUM, illetve a tartalom-tulajdonosokat és -szolgáltatókat képviselő Magyar Tartalomipari Szövetség (Matisz), valamint a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) írt alá szándéknyilatkozatot.

A BIF közölte: több nemzetközi és magyar felmérés tanúsága szerint az internet-használat terjedésének és a versenyképesség szempontjából kulcsfontosságú információs társadalom kialakulásának két fontos akadályozó tényezője a minőségi anyanyelvi tartalmak elkérhetőségének szűkössége, illetve az internettel kapcsolatos - részben jogos, részben alaptalan - félelmek, aggályok és tévhitek széles körű elterjedtsége.

Az EU mind a tartalom-kínálat bővítésére (eContent), mind az internet biztonságosabbá tétele (eSafe) érdekében indított programot, elsősorban az ágazat szakmai szervezeteire bízva azok megvalósítását. Ezekhez kíván kapcsolódni a BIF is.