Négy év a kínai internetes szólásszabadság egyik vezéralakjának

Tóth Kristóf, 2003. december 1. 21:34
Négy éves börtönbüntetésre ítélték az internetes szólásszabadság egyik vezéralakját, Csiang Li-csunt. Az ellene felhozott vádak: "államellenes felforgató tevékenység demokratikus párt megalapításával" - jelentette be ügyvédje.

"Az ítéletet délután 2 órakor hozták, de Csiang nagyon nyugodt" - nyilatkozta Mo Shaoping, Csiang ügyvédje. "Védencem ártatlannak vallotta magát, de még át kell gondolnunk az esetleges fellebbezést." Csiang felesége, Yan Lina is jelen volt a pekingi 2. sz. népbíróságon tartott ítélethirdetésen, és a mindössze hatperces procedúra után "helytelennek és igazságtalannak" nevezte az ítéletet. Csiangot még tavaly novemberben vették őrizetbe egy, a demokráciáért szót emelő online csoport vezetőjeként. Mo elmondása szerint védencét a demokrácia internetes terjesztéséért és a Kínai Szabad Demokrácia Párt néven ismertté vált szervezet megalapításának szándékáért ítélték el.

Csiang prominens státuszát jól mutatja, hogy Pekingben, a Kincseng börtönben tartották fogva; itt raboskodott többek közt Kína utolsó császára is, Pu Yi, illetve több magas rangú kommunista párthivatalnok is. Csiang a hírek szerint más internetes aktivisták közeli szövetségese, például Liu Dié, azé a pekingi egyetemistáé, akit szintén egy éve tartóztattak le, miután a demokráciáról szóló írásait az interneten kezdte népszerűsíteni.

A csupán nickjéről "Rozsdamentes Acél Egér"-ként ismert Liut, a 22 éves pszichológia szakos hallgatót nem tudták megtörni a kínai rendfenntartók. Az ügyészség november elején azzal küldte vissza Liu ügyét a rendőrségnek, hogy az ellene felhozott jelenlegi bizonyíték meglehetősen gyenge.

A kínai kormány láthatóan örül az internet jótékony gazdasági hatásának, de aggódik annak politikai jelentősége miatt: az elmúlt hónapokban jelentősen megszigorították az online véleménynyilvánítást.