Gondolatok a vezetéknélküli Európáról

Kollár Csaba, 2003. december 2. 09:13
A mobiliparág vezető képviselői, az Európai Közösség és az Európai Parlament tegnap találkoztak Brüsszelben, hogy megvitassák a mobilkommunikáció európai lehetőségeit. Az összejövetelt a GSM Association európai szervezete, a GSM Europe szervezte. Ez az első olyan közös (sokszereplős) megbeszélés, ahol úgy a gyártók és a szolgáltatók, mint a kormányzati szervek közös alapokra helyezik a mobilkommunikáció európai jövőjét.

A GSM Europe elnökének Kaisu Karvala vezetésével megtartott megbeszélésen felszólalt többek között Erkki Liikanen a DG Enterprise and Information Society biztosa, Rob Conway a GSM Association vezetője és még számos mobilszolgáltató vezetője, illetve elemzők és pénzügyi mobilkommunikációval foglalkozó szakemberek is.

A délelőtti megbeszélés vezérgondolatát legjobban Kaisu Karvala foglalta össze: "az európai mobilkommunikáció jövője világos a számunkra. Szemtanúi vagyunk az innovációknak, és az új szolgáltatások megállíthatatlan fejlődésének. Ugyanakkor nem szabad túlzottan optimistának lennünk, mivel a fogyasztók hozzánk képest nem, vagy csak alig ismerik a legmodernebb alkalmazásokat, és rendszerint az is komoly gondot jelent, hogy az egyes kormányok mennyiért hajlandóak meghirdetni a legmodernebb mobilkommunikációt jelentő 3G-s hálózatok licenceit."

A délutáni megbeszélésen a fő téma a fogyasztók védelme volt, többek között a nemkívánatos üzenetek ellen, valamint a mobilfizetés és a jogi kérdések. Karvala szerint "a szolgáltatók szerepe evolválódik. Nem egyszerű a fogyasztóknak elérni a szolgáltatásokat. A mobilszolgáltatások nem elég megbízhatóak, hiába hangsúlyozzuk folyamatosan, hogy a mobilvásárlás biztonságos és egyre biztonságosabbá válik."