A harmadik generációs Intel grafikus mag két képernyőt kezel

Széll Zoltán, 2003. december 2. 11:41
A grafikus lapkagyártók már 1999-ben felfedtek olyan lapkákat, amelyek két képernyőt támogatnak. 2004-ben az Intel olyan következő generációs lapkakészletet vezet be Grantsdale-G kódnéven, amely két képernyő kezelésére alkalmas grafikus magot foglal magába.

Az Intelhez közel álló források szerint a Grantsdale-G rugalmas és stabil platformot kínál a vállalati és otthoni felhasználóknak. Az új lapkakészlet jellemzői között olyanok találhatók, mint a PCI Express x16 grafikus kapu (PEG x16), az Intel Extreme Graphics 3 (3. generációs Intel grafikus mag), a két-csatornás DDR-II SDRAM memória, a két monitor, a 4 Soros ATA-150 kapu, a 4 PCI Express x1 kapu és Azália hang-alrendszer.

Az Intel már korábban kibocsátotta a Grantsdale-G lapkakészlet néhány részletét, miszerint az eszköz hardverben támogatja a Pixel Shaders 2.0-át, amelyet a Microsoft következő generációs operációs rendszere a Longhorn is támogat. A Vertex Shaders 2.0-át az Intel következő generációs Pentium 4 mikroprocesszorai is kezelik.

A két- vagy több monitort tartalmazó rendszereket elsősorban pénzügyi elemzők, tervező-mérnökök és média-készítők használják. A piacon nő a professzionális 2D megoldások iránti kereslet. Ezek a rendszerek általában 2 vagy több monitort támogatnak. Az IDC szerint 2003 második negyedében a piac forgalma, az előző negyedévhez viszonyítva 17 százalékkal nőtt. Az NVIDIA 53 százalékos részesedéssel vezeti a professzionális 2D megoldások piacát, második a Matrox Graphics 19 százalékos részesedéssel, a többi vállalat - köztük az ATI Technologies és az Appian - együttes részesedése 28 százalék.

A Mercury Research piackutató cég szerint az Intel a világ legnagyobb grafikus megoldás szállítója. Az Intel részesedése a "minden grafikus termékek" piacán 2003. harmadik negyedévben 35 százalék, az NVIDIA-é 25 százalék, az ATI-é 22 százalék, őket követi a VIA Technologies, a Silicon Integrated System és a Matrox Graphics 9-, 8- és 1 százalékos részesedéssel.

Az Intel nagy sikerre számít az új piacon is, mivel egyre többen vásárolnak PC-t két monitorral. Jelenleg a diszkrét grafikus kártyák általában támogatják a két monitort. Az Intel Extreme Graphics 3 megoldás az első olyan lapkakészletbe ágyazott grafikus mag, amely két monitort kezel.