BT: kereskedelmi SDSL szolgáltatás

forrás Prim Online, 2003. december 7. 13:57
A British Telecom - a szeptemberi bemutatkozás után - széles körűen megindítja kereskedelmi SDSL szolgáltatását.
Az SDSL (szimmetrikus digitális előfizetői vonal) , szemben az ADSL-lel (aszimmetrikus digitális előfizetői vonal) azonos adatátviteli sebességet biztosít letöltési és feltöltési irányban, így, aki mindkét irányú nagy adatcserét igényel, sokkal jobb szolgáltatáshoz jut. A szolgáltatás januártól indul, egyelőre Londonban és West Midlandsben.

A piackutatás szerint az új szolgáltatásban a kis és közepes vállalkozások a legérdekeltebbek, amelyek nagy mennyiségű vállalati adatot forgalmaznak, videokonferenciákat tartanak, de elég költségérzékenyek ahhoz, hogy a bérelt vonal helyett az olcsóbb SDSL-t válasszák.

A dolog pikantériája, hogy a brit inkumbens szolgáltató saját bérelt vonali üzletének teremt konkurenciát, de meg kell tennie, mert, ha nem lép időben, megteszik helyette mások.

Januárban Nagy-Londonban 50 telefonközpontot tesznek alkalmassá az SDSL kezelésére és rövidesen újabb 50-et léptetnek szolgálatba a piackutatás által legkedvezőbbnek prognosztizált helyeken.

A nagykereskedelmi éves árak 2480 GBP (256 kb/s) és 5167 GBP (2 Mb/s) között vannak. A kiskereskedelmi árak ennél magasabbak lesznek az internetszolgáltatók árrésétől függő mértékben.

Hűvös Imre