Jövőre minden elhasznált elektromos készüléket visszaváltanak a gyártók

Kollár Csaba, 2003. december 11. 21:01
Jövőre minden, Magyarországon boltban vásárolt elektromos készüléket vissza kell váltania a gyártóknak. Ez azt jelenti, hogy ha valaki vesz egy számítógépet, vagy akár egy mobiltelefont, akkor a készüléken, vagy annak csomagolásán fel kell tüntetni, hogy az - miután már feleslegessé vált a felhasználó számára - hol váltható vissza.

A visszaváltás költségei a gyártót terhelik. A gyártó feladata továbbá az is, hogy a készülékeket megsemmisítse. Elemzők rámutatnak arra, hogy a jelenleg még csak előkészítési szakaszában levő kormányrendelet kitér majd a visszaváltott termékek újrahasznosítására is. Azért is fontos foglalkozni az elektromos készülékek másodhasznosításával, mivel a háztartási szemétnek óvatos becslések szerint is 6-7%-a elektromos berendezés, és ezek egy része olyan kémiai elemeket és anyagokat tartalmaz, amelyek komoly gondot okoznak a környezet számára. Ha csak a mobiltelefon-akkumulátorokat nézzük, akkor azokból évente annyi kerül szemétbe, melyeket egymás mellé rakva egy mintegy 300 kilométeres akkumulátorsort lehetne megalkotni.

Rakics Róbert, a Környezetvédelmi Minisztérium helyettes-államtitkára úgy nyilatkozott az RTL Klub-nak, hogy "A gyártók kötelessége ezt létrehozni és finanszírozni. És ők tudják ezt a leghatékonyabban megvalósítani. Egész Európában ez a gyakorlat. A termékdíj, az csak gazdasági ösztönző eszköz, ha a gyártók teljesítik a hasznosítási, begyűjtési kötelezettségüket, akkor természetesen nem kell termékdíjat fizetniük".