Organikus alkotóelemek elektronikai alkatrészekben

Tóth Kristóf, 2003. december 12. 11:18
Az emberfiának időnként a hátán futkos a hideg, ha a mozifilmekben oly' gyakran felmerülő kiborgokra, androidokra, vagy a terminátorokra gondol. Nos, lassan ez már nem álom, hanem valóság. Hogy rémálom-e, illetve, hogy jó-e ez a folyamat, azt ki-ki döntse el maga.

Persze a bevezetőben említett "műemberektől" még igen csak messze vagyunk, ám nagyon is valóságos próbálkozások történnek a mesterséges és az élő kombinálásra. A robotokat már évtizedek óta használják, gondoljunk például csak az autógyártásban betöltött szerepükre, ám az Infineon legújabb fejlesztése új távlatokat nyithat számos területen.

A müncheni székhelyű Infineon a Washingtonban jelenleg is zajló International Electronic Device Manufactures, röviden IEDM-konferencián mutatta be legújabb fejlesztéseit. A vállalat nem tagadja, hogy az általa megalkotott különböző tranzisztorok, áramkörök és adattárolók teljesítménye, megbízhatósága és hőmérsékleti jellemzője azért különleges, mert organikus anyagokat is felhasználnak a készítési folyamat során. A cég példákat is említett, hogy ecsetelje az organikus-mesterséges kapcsolat előnyeit.

Amíg az integrált áramkörök szilíciummal történő gyártása heteket is igénybe vesz és szükségessé teszi a különböző munkafolyamatok és a drága berendezések meglétét, addig az organikus elektronika a költségek tört részéből elkészíthető. Az organikus elektronikát éppen ezért az alacsony költséggel létrehozható, relatív egyszerű alkalmazásokhoz és alkatrészek gyártásánál használják majd. Eddig azonban a legnagyobb problémát az okozta, hogy a működési feszültség nagyon magas volt, gyakran meghaladta a 20 Voltot is. A kutatók által létrehozott vékony rétegű tranzisztorok (TFT-k) organikus félvezető molekulákból, mint aktív rétegből és csupán 2,5 nanométer vékonyságú SAM (Self-Assembling Monolayer) rétegből állnak. Az új technológia segítségével már készíthetők olyan tranzisztorok, amelyek akár egy(etlen) Volt feszültséggel is képesek működni. Christoph Kutter, az Infineon senior alelnöke szerint az új kutatási eredmények azt bizonyítják, hogy az organikus alapú integrált áramkörök a jövőben a tömegtermeléssel készülő termékekben és a költségérzékeny felhasználási területeken kiválthatják majd a szilíciumchipeket.