Az IBM első helyen a szerverpiacon

forrás Prim Online, 2003. december 12. 11:25
A Gartner Dataquest piackutató cég a napokban tette közzé az európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) térség 2003. harmadik negyedévére vonatkozó regionális szerverpiaci adatait, amelyek azt mutatják, hogy az IBM vezető pozíciója erősödik e kulcsfontosságú piacon: az előző évhez viszonyított 9,6%-os bevétel-növekedéssel és részesedésének 1,6 százalékpontos bővülésével a piac 33,6%-át mondhatja magáénak. Ezzel az IBM az elsőszámú szerver-szállító, előre törve a bevételek, a szállított mennyiség és a piaci részesedés terén egyaránt, miközben hagyományos versenytársai, a HP és a Sun hasonló mutatói meglehetősen ingatagok.

A HP a Compaq-kal való egyesülése óta, bevételei 2,8 százalékponttal csökkentek egy év alatt és piaci részesedése is - az EMEA-térségben például 2,3 százalékponttal - visszaesett. Az IBM bevételi részesedésének 9,5%-os éves növekedése az EMEA-térségben a HP 2,8%-os veszteségével áll szemben.

A Gartner Dataquest harmadik negyedéves, egész világra vonatkozó statisztikái szerint is az IBM a világ első számú szervergyártója, 32 %-os piaci részesedéssel, bevétele 2002 azonos időszakához hasonlítva 4.7 százalékkal növekedett.

A UNIX szerverek területén az IBM volt a legnagyobb növekedést produkáló gyártó, 5 százalákos bevételnövekedéssel és 2.2 százalékpontos piaci részesedés növekedéssel. Az Intel szerverek területén darabszámot tekintve úgyszintén az IBM növekedése volt a legnagyobb, 1.6 százalékpontot növekedve a múlt év azonos időszakához képest.