Amikor a mosógép hívja a gáztűzhelyet

Tóth Kristóf, 2003. december 13. 10:58
Az európai háztartási készülék-gyártók szövetsége, a CECED új adatátviteli és csereszabványt fogadott el. A CECED Home Appliances Interoperating Network, azaz rövidítve CHAIN névre keresztelt platform lehetővé teszi, hogy a nem is olyan távoli jövőben a különböző háztartási eszközök, mint például a hűtő- és fagyasztószekrények, a mosó- és mosogatógépek, vagy a tűzhelyek adatokat cseréljenek egymással. A kommunikációs szabvány feladata, hogy első lépésben lehetővé tegye, a másodikban pedig minél egyszerűbbé varázsolja a háztartásokban található, különböző gyártók által készített berendezések közötti kommunikációt.

A CHAIN platform egy CECED munkacsoport tevékenységének az első eredménye. A rendszer biztosítja a legfontosabb funkciók vezérlését és ellenőrzését, így például a távirányítást, a felhasznált energia ellenőrzését, a hibák távdiagnosztikáját, automatikus karbantartást, vagy a programfrissítések letöltését a világhálóról, illetve internetes szervizszolgáltatások igénybevételét.

A vásárlóknak a készülékekre ragasztott CHAIN-matrica jelzi, hogy nem vesz bóvlit és hogy az adott termék más CHAIN-minősítésű berendezésekkel együtt képes akár hálózatban is együttműködni. A termékek vagy az áramhálózat (PowerLine) vagy rádióhullámok segítségével cserélnek adatokat egymással, így nincs szükség speciális szerelésekre, telepítésekre sem.

Fabrizio Dolce, az Electrolux által a CECED munkacsoportjába delegált szakember úgy véli, hogy a CHAIN legfontosabb jellemzője az, hogy teljesen szétválasztják egymástól az adatcsere-szolgáltatásért felelős modulokat és a működési funkciókat. Ezáltal a rendszer bármelyik gyártó bármelyik modelljébe beépíthető lesz. A CHAIN másik előnye, hogy tág bővítési lehetőségeket kínál akár más kommunikációs szabványok felé is. Jelenleg azonban még közel sem tökéletes a rendszer, apró finomításokra még szükség van. A kutatók még egyszerűbbé és még hatékonyabbá kívánják tenni a kommunikációt, majd megalkotják az első működő prototípusokat is. A siker egyébként szinte garantált, hiszen a CHAIN-t olyan neves cégek támogatják, mint az Arcelik, a BSH Bosch und Siemens Hausgerate, az Elco Brandt, a Candy, a De'Longhi, az Electrolux, a Fagor, a Gorenje, a Liebherr Hausgerate, a Merloni, a Miele és a Whirlpool Europe. Mindenesetre érdekes lesz, mikor felharsan majd az éterben, hogy: "A mosógép hívja a gáztűzhelyet!".