Elérkezett az analóg videófelvevők leváltásának ideje

Tóth Kristóf, 2003. december 15. 09:45
Egyes szakértők szerint véglegesen elérkezett az analóg videófelvevők leváltásának ideje, mivel a merevlemezzel ellátott DVD felvevők képesek végleg kiszorítani a videókazettát.

A merevlemezes meghajtóval rendelkező asztali DVD felvevők már jelenleg is igen népszerűek Japánban, és amint lejjebb süllyed a készülékek egyelőre még meglehetősen magas ára, a technológia világszerte átveszi a vezető szerepet a kazettás videófelvevőktől.

"Ezek a készülékek rendkívül kényelmesen használhatók: Tetszőlegesen rögzíthetek, illetve törölhetek televízióműsorokat, amely felvételekre pedig hosszabb távon is szükségem lesz, azt DVD lemezre másolom" - mondta egy, a Nomura Securities felmérésében részt vevő japán felhasználó.

A Nomura jelentése szerint a DVD felvevők globális piaca az idei évben eléri a 4,6 milliárd dollárt. A Pioneer várakozásai alapján az idei évben eladott 3,6 millió darab után 2004-ben már 8,24 millió ilyen felvevőt fognak vásárolni a felhasználók világszerte.

A DVD felvevők piacát a Panasonic és Technics márkaneveiről ismert japán Matsushita Electric Inductrial Corp. vezeti, de a társaság mellett a Pioneer, és Toshiba is komoly sikereket ért el hasonló készülékeivel. A Sony, amely kissé elkésve jelent meg a piacon, a napokban adta ki a PSX elnevezésű készüléket, amely a PS2 játékkonzol mellett merevlemezzel, DVD felvevővel, és műholdas TV tunerrel is rendelkezik.

Mint Kunitake Ando, a Sony elnöke elmondta, a PSX-re olyan nagy mennyiségű előrendelés érkezett, hogy a társaság egy ideig nem is fogja tudni maradéktalanul teljesíteni azokat. A japán társaság egyébként november óta maga is kínál DVD felvevő készülékeket, amelyek ezidáig a szegmens 20 százalékát szerezték meg a társaságnak.

A merevlemezes DVD felvevők ára jelenleg 550 dollártól indul felfelé, bár ez az árszint az idei év végére mintegy 10 százalékot fog csökkenni a Pioneer vezetői szerint. Jelenleg a DVD felvevők piacának döntő részét, mintegy 60 százalékát Japán képviseli, de az elemzők szerint a jövő évben már az Egyesült Államokban, és Európában is nagymennyiségű ilyen készülék fog gazdára találni.