Hollywood nem követi a lemezkiadók példáját

Tóth Kristóf, 2003. december 29. 19:43
A hollywoodi filmstúdiók igyekeznek tanulni a lemezkiadók által elkövetett hibákból, és igyekeznek megfontoltabban fellépni az online fájlcserélőkkel szemben.
Amíg a lemezkiadók több százezer figyelmeztető levelet küldtek szét a jogtalan fájlcserélőknek világszerte, és ezrek ellen indítottak pert, a filmipar képviselői egyelőre csak mérsékeltebb lépéseket tesznek, és igyekeznek tanulni a zeneipar hibáiból.

Jelenleg jóval többen terjesztenek zenéket az interneten, mint ahányan ugyanezt teszik a filmekkel, amely elsősorban a filmek igen nagy méretére vezethető vissza. A nagy sebességű hozzáférések terjedésével azonban a filmstúdiók számára is egyre nagyobb problémát jelent az illegális online terjesztés. A hollywoodi filmstúdiók azonban igyekeznek megfontoltabban cselekedni, mint a zenekiadók, amelyeket a közelmúltban újabb jelentős csapás ért a bíróságon.

Bár a perek ezrei valóban csökkentették az internetes zenefájlok terjesztésének mértékét, a lépés óriási felháborodást váltott ki a zenerajongókból világszerte, amely kedvezőtlenül befolyásolta a lemezeladásokat. Ezen utóbbi ok az, amely miatt a filmstúdiók amerikai érdekvédelmi szervezeteként ismert Motion Picture Association of America (MPAA) egyelőre nem kívánja követni ezt a gyakorlatot, közölte Jack Valenti, a szervezet vezetője.

- Nem akarok kizárni semmilyen lehetőséget, de egyelőre nem tervezünk a lemezkiadókéhoz hasonló pereket - mondta Valenti. - Úgy gondolom, érdemes tanulnunk a lemezkiadók hibáiból - tette hozzá a vezető.

Az enyhébb hozzáállás működik, véli Mark Ishikawa, a BayTSP vezérigazgatója. A BayTSP többek között az Internetes tevékenységek folyamatos megfigyelésével igyekszik kiszűrni a filmeket jogtalanul terjesztő felhasználókat. A társaság számítógépes rendszere automatikusan e-mail üzenetet küld azon felhasználóknak, akik a filmeket jogtalanul elérhetővé teszik a világhálón.

Ishikawa szerint az e-mailen keresztül figyelmeztetett felhasználók 85 százaléka nem lesz visszaeső, és felhagy a videók online terjesztésével. "Legtöbbjükkel nincs többé probléma, és mindezt úgy érjük el, hogy közben nem kerülünk a címoldalra, és nem járatjuk le magunkat a tisztességes fogyasztók előtt. A filmstúdiók nem szeretnének úgy járni, mint a zeneipar" - tette hozzá a vezető.