Kinevezték a Nemzeti Hírközlési Hatóság főigazgatóját

Kovács Attila, 2004. január 5. 14:20
Január elsejével megkezdte működését az új Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH), amelynek kinevezett főigazgatóját, Bóday Csabát, valamint a Nemzeti Hírközlési Tanács tagjait január 5-én sajtótájékoztató keretében mutatta be a sajtó képviselőinek Kovács Kálmán miniszter és Pataki Dániel, az NHH elnöke.

A tájékoztatón köszöntőjében az IHM vezetője hangsúlyozta, a múlt évben végbement alapozást követően 2004 a hírközlésben a verseny éve lesz, és a szabályozási munka idén döntő mértékben átkerül az NHH-hoz. Kovács Kálmán megemlítette továbbá, hogy az elmúlt esztendőben 2002-höz képest több mint 50 százalékkal nőtt a hazai internetezők száma, a távközlési tarifák összességében mintegy 3 százalékkal csökkentek.

Pataki Dániel kiemelte, hogy az NHH munkájában az első számú prioritás a kiszámíthatóság és az átláthatóság, ugyanakkor modern, hatékony és nagy presztízsű hatóságot építenek ki. A legfontosabb konkrét munka a szeptember 1-ig elkészítendő országos piacelemzés, ami új típusú feladatot jelent. Az NHH-ról szólva, az elnök új kompetenciák kialakításáról, szervezeti átalakításról és a piacfelügyeleti munka felé való hangsúlyeltolódásról beszélt.

Kérdésre válaszolva, Kovács Kálmán elmondta, hogy a hírközlési jogok képviselője még nem került kinevezésre, a február 29-ig tartó hatósági átalakulás során fogja kinevezni. Az IHM új távközlési helyettes államtitkára sincs még kinevezve, ideiglenesen Bánkúti Erzsébet tölti be ezt a funkciót. A Tanács tagjai és elnöke, valamint a főigazgató egy azon helyen, az NHH Budapest I. kerület Ostrom utca 23-25 szám alatti székházában találhatók.

Bóday Csaba villamos üzemmérnök, a szabályozó hatóságnak megalakulása óta tagja, az NHH megalakulását megelőzően, 2001 tavasza óta a HÍF Hírközlési Területi Hivatal budapesti irodáját vezette, melynek fő tevékenysége országos hatáskörben a frekvencia, valamint a szám- és címhasználat engedélyezése., továbbá a hírközlési szolgáltatók nyilvántartásba vétele.