Vodafone: UMTS Portugáliában

Kollár Csaba, 2004. január 5. 20:01
A Vodafone bejelentette, hogy elkezdi a harmadik generációs mobilszolgáltatások kísérleti ütemét Portugáliában. Ennek első állomásaként a 3G technológiát egy limitált számú felhasználói csoport számára teszi elérhetővé Lisszabonban és Oportóban, elsősorban a Vodafone dolgozók, valamint az előzetesen kiválasztott üzleti partnerek és felhasználók számára.

Elemzők rámutatnak, és ezt erősíti meg a Vodafone bejelentése is, miszerint a 3G 384 kbps sávszélessége lényegesen gyorsabb, mint a dial-up hozzáférés, leginkább az adsl sávszélességével hozható egy kategóriába. Ez pedig azt (is) jelentheti, hogy Portugáliában akár az adsl kiváltására is lehet majd használni a 3G technológiát.

A Vodafone tovább folytatja a lokális és nemzetközi készülékgyártókkal az együttműködést, hogy biztosítsa az UMTS telefonok számára a technikai, technológiai, illetve operabilitási feltételeket. A vállalat fejlesztéseinek és implementációinak a középpontjában olyan nem hangszolgáltatások vannak, mint a WAP, az MMS, a video MMS, a Vodafone live!, vagy a Mobile Connect Card. Ezek mellett természetesen a Vodafone komoly erőket összpontosít a 3G, illetve a 3G licencek érdekében, egyben ő volt az első olyan szolgáltató, aki az UMTS szolgáltatásokat valós időben mutatta be az éves telekommunikációs kongresszuson 2002. november 26-án.