Legalább 100.000.000 szélessávú előfizető van a világon

forrás Prim Online, 2004. január 7. 14:41
Erre a következtetésre jutott a Point Topics elemző cég a 2003. szeptember végi állapotot tükröző jelentésében. A harmadik évnegyedet a világ 89,4 millió szélessávú előfizetővel zárta, amiből a Point Topics, a növekedési ütem ismeretében, nagy valószínűséggel állítja, hogy szilveszterre a világ meghaladta a százmilliót.

Az elemzés átfogja az összes megoldást: a telefonost (DSL), a kábeltévést és az üvegszálas továbbítást egyaránt. Az elemzés megállapítása szerint a széles sávú technológia a valaha látott legnagyobb növekedést produkálja. Jelenleg a robbanás sebessége még a mobiltelefon-terjedést is megelőzi. A maroktelefonoknak 5,5 év kellett, hogy 10 millió darabról 100 millióra fussanak fel, a szélessáv ezt 3,5 év alatt érte el.

A szélessáv nem valami néhány országra jellemző kuriózum, hanem egy olyan érett megoldás, amely egyszerre szolgálja és táplálja a gazdaságot. A hét legnagyobb gazdasági hatalom és Kína benne vannak a használók első tizes csoportjában. Kína hamarosan az első lesz. Jelenlegi 12 milliós eredményével 2004 első negyedében meg fogja előzni Koreát, év végéig Japánt is lehagyja, és lehet, hogy az Egyesült Államokat is.

Hűvös Imre