Megjelent a digitális rádió, CD-minőségű rádióadás

Kiss Ádám Zoltán, 2004. január 9. 01:49
Hosszú évek előkészítő munkája után az USA-ban megkezdődött az első digitális rádióvevők forgalmazása; a rádióhullámok és az antenna maradt, a hangzás CD-minőségű.
Már létezik egy digitálisan sugárzó rádióadó, és a siker aligha maradhat el, mivel a kiváló hangzás mellett szöveges információk átvitelére is alkalmas a rendszer, olvashatunk vele híreket, számcímeket, közlekedési információkat, reklámokat vagy hírleveleket.

Az első tesztmodellt Nathan Franzen mérnök autójába szerelték be 2001-ben, most már a boltokban is megjelent az első fecskének számító Kenwood KTC-HR 100-as modell 350 dollár körüli áron. A bemutatkozó technológiák általános árfekvéséhez (1000-2000 dollár) képest a digitális rádiózás meglehetősen alacsony árszintről indul, így felmerül a kérdés, hogy az új rendszer a hagyományos rádiózás halálát jelenti-e? A megoldás kifejlesztésében résztvevő iBiquity Digital vezérigazgatója, Bob Struble szerint ez alighanem így lesz, olyan ez, mint a színes televíziózás megjelenése a fekete-fehér tv után, ám az átállás minden bizonnyal évekbe telik majd, mint ahogy az a kazetták és a CD-k esetében is történt.