A Vodafone tovább terjeszkedik Görögországban

Hûvös Imre, 2004. január 10. 18:27

A Vodafone Group Plc, a világ legnagyobb mobilszolgáltatója, folyamatosan növeli részesedését görög partnerében a Vodafone-Panafon Hellenic Telecommunications Company SA.-ban.

A terjeszkedési stratégia megegyezik a cég által megszokottal, addig növeli részesedését, amíg meghatározóvá nem válik a cégstratégia meghatározásában. Ez történt Magyarországon is, ahol a Vodafone jelenlegi tulajdonrésze a V.R.A.M. Rt.-ben 83,9%.

December 11.-én a Vodafone megnövelte részesedését a Panafonban 82,951%-ig és egyúttal nyilvános ajánlatot tett az általa még nem birtokolt részvényekre. A véglegesnek nevezett ajánlat 6,18 Euró/részvényről szól, amit a cég saját likvid forrásból tud állni. A Panafon vezetői az ajánlatot reálisnak és tisztességesnek nevezték. Határidőnek január 22-ét tűzték ki. Azt természetesen még nem lehet tudni, hogy az akció milyen sikerrel jár, és a kistulajdonosok akarnak-e magasabb árat kicsikarni.

A vásárlás célja, hogy 95% részesedés elérésével a Vodafone élhessen a görög szabályozással és kivezethesse a Panafont az athéni tőzsdéről.