Feszültség Dél-Korea és az Egyesült Államok között a P2P zenei fájlcserék miatt

Hûvös Imre, 2004. január 12. 09:30
Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium Dél-Koreával 12-re bővítette a zenekalózkodásban vétkes és megkülönböztetett megfigyelés alá helyezendő államok feketelistáját. Szakértőik például csak 2002-ben 572 millió dollárra teszik a kárt, amit a koreai illegális film- és zeneterjesztés okozott az amerikai show-biznisznek. Mindez azért történhet, állítja az amerikai kormány, mert Szöul nem lép fel a kalózok ellen.

Koreában a világon a legnagyobb, messze megelőzve például az Egyesült Államokat, az egy főre jutó széles sávú előfizetések száma, így nemcsak a szokásos MP3 fájlok cserélnek a tömegesen gazdát a neten, hanem akár komplett DVD-k is. Az Egyesült Államok kormánya 2003-ban többször is kérte Koreától a szigorúbb fellépést, elsősorban annak szabadalmi hivatalának különleges jogokkal felruházását, de a koreai kormány nem siet meghúzni a gyeplőt.

A listára felvétel következményei természetesen nemcsak a megfigyelésben merülnek ki, Ukrajna ellen például 75 millió dollár értékű kereskedelmi szankciót léptettek életbe. Koreával még nem tudni, mire mennek, hiszen az ázsiai ország az USA hatodik legfontosabb kereskedelmi partnere.