Elindult az első magyar online petíciós oldal

forrás Prim Online, 2004. január 13. 10:39
Egyéves előkészítő munka eredményeként elindult Magyarország első nonprofit online petíciós oldala, a peticio.hu. Ugyan a honlap még béta üzemmódban működik, de petíciók már élesben indíthatók és aláírhatók.

A hasonló nevű közhasznú egyesület célja, hogy az általuk nyújtott szolgáltatás a közügyekben való aktív részvételt segítsen elő, illetve újabb fórumot nyújtson a véleménynyilvánításhoz. Az egyesület reményei szerint a honlap is hozzájárul ahhoz, hogy az állampolgárok hallathassák panaszukat és petíciókkal befolyásolhassák a döntéshozókat.

A www.peticio.hu címen található honlapon 8 témakörben lehet petíciót indítani (politika kül- és belföld, egészségügy, szórakoztatás/média, környezetvédelem, vallásügy, technológia/üzlet, egyéb), jelenleg az oldalon fut már néhány petíció; az egyiket néhány nap alatt majdnem ezren írták alá. A peticio.hu oldalon az érdeklődők a lap témájával összefüggő híreket, cikkeket illetve sajtószemlét olvashatnak.

Az egyesület nem végez adatgyűjtést, és nem tart fenn adatbázisokat felhasználóiról. A visszaélések -többszöri aláírások, illetve botok- kiszűrésére a felhasználóktól adatokat kell kérni, viszont a létrehozott adathalmaz egyirányúan van kódolva, ezért abból az aláíró nevén kívül - semmilyen személyes adatot nem lehet visszafejteni. A távlati cél nem titkoltan az, hogy a honlapon megjelenő panaszok, kérelmek nyomjanak a latban, hasonlóan a külföldi petíciós oldalakhoz, ha egy személy vagy szervezet egy több ezer aláírással támogatott petíciót tud felmutatni, az számíthasson az illetékesek figyelmére is. Az egyesület bízik benne, hogy a szolgáltatás népszerű lesz, és elősegíti az építő viták, nyugodt eszmecserék kibontakozását.