50 millió dolláros alapítványt hozott létre Charles Simonyi

forrás Prim Online, 2004. január 14. 19:00
Charles Simonyi, a Microsoft magyar származású volt vezetője 50 millió dolláros alapítványt hozott létre a művészetek, a tudomány és az oktatás támogatására.
A Charles Simonyi nevét viselő új tudományos és művészeti alapítvány az egyik legnagyobb lesz a területet támogató alapítványok közt Washington államban. Alaptőkéje szerint az állam első 15-20 alapítványa közé sorolható. Az alapítvány azonban nemcsak nagysága, hanem létrehozásának ideje miatt is különleges, hiszen Washington állam még csak most kezd kilábalni egy gazdasági visszaesésből, mely igencsak visszavetette az adományozási kedvet.

Az új alapítvány az elkövetkező tíz év során, minden egyes évben alaptőkéjének 10 százalékát tervezi szétosztani olyan szervezetek között, melyek tevékenységükkel valamilyen módon kitűnnek a művészetek, a tudomány és az oktatás területén. "A tíz százalék pontosan kétszerese annak az ötszázalékos küszöbnek, melyet a szövetségi jogszabályok az alapítványoktól megkövetelnek" - mondta Susan Hutchinson, az alapítvány jövendőbeli igazgatója. Az első adományok Seattle városára koncentrálódnak, a jövőben azonban országos és nemzetközi viszonylatban is gondolkodnak majd.

Az 55 éves Charles Simonyi - aki egyébként a Microsoft Word tervezője volt - rajong a komolyzenéért, és modern műalkotásokat is gyűjt. Véleménye szerint a tudomány és a kultúra a két legerősebb közösség formáló terület, így ezek érdemesek leginkább a támogatásra. "Azáltal szeretnék maradandót létrehozni, hogy másokat juttatok kiváló lehetőségekhez. Mindenki számára elérhetővé kell tenni az oktatást, a művészetet és a nagyszerű zenét, az ezeket biztosító intézményeket pedig folyamatosan támogatni kell" - mondta Simonyi.

A volt Microsoft-vezető számos helyi intézménynek juttatott már korábban is nagy összegű adományokat, és jó néhány egyetemi tanári állás létrehozását biztosította az USA egyetemein. Jelenleg bejelentett alapítványát azért hozta létre, hogy formális kereteket adjon az áltata eszközölt támogatásoknak, és ezzel hatékonyabbá tehesse emberbaráti tevékenységét.

Az alapítvány első adománya egy 10 millió dollár értékű támogatás, melyet a Seattle-i Szimfónikusok kapnak, akik immár két évadot is veszteséggel zártak. Az összeg célja, hogy helyreállítsa a szervezet pénzügyi egyensúlyát, és hozzájáruljon jövőbeli lehetőségeinek kiszélesítéséhez. A jelenlegi 10 millió dollár egyébként a zenekar történetének eddigi legnagyobb működési célú adománya.

A jótékonysági szervezetekben tevékenykedő Jack Benaroya nagyra értékelte Simonyi példamutató magatartását, mely reményei szerint másokat is cselekvésre fog ösztönözni e területen. "Simonyi kezdeményezése azt az üzenetet hordozza magában, hogy nem mondhatunk le a számunkra legkedvesebb dolgokról, csupán azért, mert rossz idők járnak." - mondta Benaroya az alapítvány bejelentésére rendezett sajtótájékoztatón.