Microsoft: 25 millió dollárnyi támogatás hátrányos helyzetűek technológiai képzésére

forrás Prim Online, 2004. január 16. 21:00
Az informatikai tudás nemzetközi fejlesztésére és a technológiai ismeretek egyenlőtlen megoszlásának felszámolására irányuló erőfeszítése részeként a Microsoft bejelentette, hogy 70 nonprofit szervezetet kíván támogatni az Unlimited Potential (UP, korlátlan lehetőségek) program adományainak második körével, 25 millió dollár értékű pénzbeli és szoftveres támogatás formájában.
Az Unlimited Potential a Microsoft Corporation világméretű kezdeményezése, amely a hátrányos helyzetű emberek technológiai képzésére irányul. Az UP-adományokat olyan közintézmények kaphatják meg, amelyek informatikai ismeretek elsajátítását segítik, oly módon, hogy az mind az egyének, mind a közösségek számára előnyös legyen. A Microsoft egy ötéves stratégia keretében elkötelezte magát, hogy az Unlimited Potential és más programok keretében egymilliárd dollár értékű támogatással csökkenti a digitális kultúra terén fennálló egyenlőtlenséget. A program 2003. májusi beindítása óta közel 50 millió dollár pénzbeli és szoftveres támogatást osztottak ki. A jelenlegi körben Afrika, Ázsia, Európa, Latin-Amerika, a Közel-Kelet és Észak-Amerika összesen 45 országának intézményei közül kerültek ki az adományozottak.

Ezek között van a Street Tech is, egy, a San Francisco-i öböl térségében ténykedő szervezet, amely kis jövedelmű és hátrányos helyzetű felnőtteknek nyújt informatikai és szakmai képzést. A Street Tech jól fizető, stabil informatikusi, technikusi állásokhoz segíti kedvezőtlen hátterű pártfogoltjait. A Street Tech arra fogja használni az UP-adományt, hogy a foglalkozásokhoz kapcsolódó technológiai képzést biztosítson a helyi közösség tagjainak. "Az, hogy hogyan használja az ember a technológiát, éppen annyira fontos, mint hogy egyáltalán használja-e" - mondta Paul Lamb, a Street Tech igazgatója.

Egy másik UP-adományozott, az UNICEF Venezuela 1991 óta tevékenykedik az ország gyermekei és azok jogai érdekében. Az UP-adományt "Technológia őslakos gyermekeknek" címmel működő projektjükhöz fogják felhasználni. Ennek célja, hogy a fiatalok ismeretszerzési lehetőséghez juthassanak, ami segít elkerülni a gyermekmunkát, és megteremti a felsőfokú oktatásban való részvétel feltételeit. A projekt a várakozások szerint 2000 venezuelai gyermeket és kamaszt támogat. Ez az első alkalom, hogy az UNICEF őslakos gyermekeket és közösségeket segít a technológia használatához.

Bahreinben a munkaügyi és szociális minisztériummal fog együttműködni a Microsoft. E hivatal feladata, hogy fejlessze az ország munkaerejét, és biztonságos új álláslehetőséghez juttassa a munkanélkülieket. Bahrein problémái között fontos helyen tartják számon a munkanélküliséget és a szakképzett informatikusok hiányát.

"A mai munkavállalók számára egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert a technológiai ismeretek, világszerte mégis több millióan küzdenek azzal a problémával, hogy hogyan és mikor sajátítsák el ezeket" - fejtette ki Pamela Passman, a Microsoft globális társasági ügyekért felelős igazgatója.

Az UP-adományok anyagi erőforrásokat teremtenek a közösségi technológiai oktatóközpontok számára az informatikai oktatóprogramok beindításához és működtetéséhez. A pénzből új oktatókat állítanak munkába és képeznek ki, szélesítik a tanfolyamok választékát, és a hátrányos helyzetűek szélesebb körét részesítik segítségben. A Microsoft elkészített egy UP-tananyagot, amelyben a gyakorlatban alkalmazott technológiákra esik a fő hangsúly. Ez egyelőre angolul, franciául, spanyolul és németül lesz elérhető. A Microsoft a közeljövőben partnerei segítségével kialakít egy globális segítségnyújtási hálózatot, amely technológiai segédanyagokat, eszközöket és szolgáltatásokat biztosít a világ oktatóközpontjai számára.

Az Unlimited Potential második körében nyertes 45 ország között Magyarország is szerepel, amely több tízmillió forintnyi támogatást nyert el a Microsoft Corporationról két konkrét program megvalósítására.