Jó évet zárt és még jobbat vár az IBM

Hûvös Imre, 2004. január 17. 10:04
Sokévi, kifejezetten óvatos hangnemű közlemény után most egyértelmű optimizmus cseng ki a vezetők nyilatkozataiból.

A negyedik negyedévi adatok minden bizonnyal alátámasztják ezt az optimizmust. A bevételnövekedés motorja a hardvereladás volt. A negyedik negyedéves összforgalom elérte a 25,9 milliárd dollárt, ami 9,4 százalékos növekedéssel egyenlő. Ebből a hardver 9,1 milliárddal részesedett, azaz 12,1 százalékot nőtt. A szoftvereladás összege 4,25 milliárd volt, a növekedés 11,8 százalék és a szolgáltatások 11,5 milliárdot hoztak, ami 8,3 százalékkal jobb az előző időszaknál. Veszteséget csak bizonyos pénzügyi műveletek termeltek, de ezek súlya kicsi a teljes forgalomban, mindössze 734 millió dollár.

A negyedik negyedéves végső jövedelem elérte a 2,7 milliárd dollárt, azaz 1,55 dollárt részvényenként. Ez 163% az előző év negyedik negyedéves eredményéhez viszonyítva. Az eredményt csökkenti a PricewaterhouseCoopers tanácsadó megvásárlása és a diszkmeghajtó valamint egyes chipgyártó sorok bezárása.

Földrajzilag vegyesen alakult a kép. Észak-és Dél-Amerikában stabil közepes növekedés, az Egyesült Államokban stagnálás, Kanadában visszaesés, Brazíliában erős növekedés volt. Az európai eredmény vegyesen alakult: Németországban kicsit jó, Kelet-Európában elfogadható és csökkenő az Egyesült Királyságban. Az ázsiai-csendes-óceáni régióban Japánnak van a legnagyobb súlya az IBM számára (60%), itt stagnálás volt, míg a délkelet-ázsiai országokban szárnyaltak az eladások és igen jó eredményt könyvelhettek el Kínában és Ausztráliában.