Hatalmas csomagkapcsolt multimédiás vezetékes hálózat a Verizontól

Hûvös Imre, 2004. január 17. 20:16
A Verizonról tudni kell, hogy az Egyesült Államok legnagyobb szolgáltatója, mind vezetékes mind vezeték nélküli hálózaton (139 + 36 millió előfizető), és a világon is az egyik legnagyobb. Most minden telefonközpontját felszereli VoIP interfészekkel és, ahogy mondják, szoft kapcsolókkal.

Az akció már 1999-ben megkezdődött, amikor ilyen átjárókat épített ki egyes távolsági szolgáltatók felé, majd a következő két évben a saját távolsági hálózatait tette alkalmassá a csomagkapcsolt kommunikációra. Ezeket a berendezéseket a Nortel szállította. Most sorra kerülnek a helyi telefonközpontok, amennyiben ez a szó még egyáltalán helyénvaló, hiszen így bármelyik előfizető bármelyik másikkal a beszédtől az adaton át a videóig cserélhet tartalmat saját szolgáltatója hálózatán keresztül. A felhasználó számára összemosódik a telefonálás és az Internet fogalma. Mivel ugyancsak óriási fejlesztést hajtanak végre vezeték nélküli hálózatukon is, a két hálózat közötti átjárás is, talán bizonyos sebességkorlátokkal, az univerzális hálózat megvalósulását jelenti.

A két cég, a megrendelő Verizon és a szállító Nortel, most egy 5 éves szándéknyilatkozatot írt alá, amelyben első fázisként a nem teljes szolgáltatásskálájú hálózatnak már 18 hónap múlva élnie kell. Sok részlet még kidolgozásra vár, így egyik cég sem közölt üzleti adatokat, de egy Verizon nyilatkozatból tudni lehet, hogy az első fázis ára elérheti a 2 milliárd dollárt. Hogy az integrált hálózat mit jelent az USA-nak és példája nyomán a világnak, arról bárki képet alkothat. Az üzlet viszont a Nortelnek szinte az életet jelenti. Az utóbbi 3 évben veszteséget veszteségre halmozott. El kellett bocsátania alkalmazottai 2/3-át, most 36.000 ezer embert foglalkoztat világszerte, és mintegy tucat gyárat és irodát zárt be. Egy évvel ezelőtt a részvényára 1 dollár alatt volt, és az a veszély fenyegette, hogy törlik a new yorki tőzsdéről.

Az új hálózat értéknövelt szolgáltatások tömegét, azonnali videokapcsolat, videokonferencia, virtuális magánhálózat, egyesített adatbázisok, stb. is nyújthatja a vállalati és magánelőfizetőknek. A korábban már elindított szélessávú Verizon projekt "üvegszálat a felhasználóig" (Fiber to the Premises) szintén támogatja a szoftveres konvergenciát.