Időbélyegzés szolgáltatás az adózásban

forrás Prim Online, 2004. január 19. 12:25
Elektronikus dokumentumaink adott időpontbani létezésének hitelesítéséhez a megfelelő megoldás az időbélyegző, azaz a TimeStamp. Az elektronikusan beküldött adóbevallásokat Magyarország első minősített hitelesítés- és időbélyeg szolgáltatója a NetLock Kft. látja el időbélyegzővel.

Míg papíralapú világunkban a dokumentumok adott időpillanatbani létezésének megfelelő hitelesítése csak egy közjegyzői aláírás segítségével oldható meg, addig a digitális világban egy speciális technológia segítségével ez akár otthonról is elvégezhető. A Kiemelt Adózók Igazgatóságához (KAIG) tartozó 500 nagyadózó mellett 2004. február 1-től a 3.000 legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező adózó nyújtja be elektronikus úton adóbevallását. Az APEH a NetLock Kft-t, Magyarország első minősített hitelesítés- és időbélyegző szolgáltatóját választotta az adóbevallások időbélyegzővel való ellátásához.


Az időbélyegző egy elektronikus irathoz, illetve dokumentumhoz az időbélyegző szolgáltató által csatolt, a bélyegzés időpontját is tartalmazó elektronikus aláírás. Feladata, hogy bizonyítsa egy adott dokumentum meghatározott időpontbani létezését. Egy elektronikus adat - mint például egy fájl a merevlemezünkön - könnyedén módosítható, ekkor a fájlhoz tartozó lementési időpont megváltozik ugyan, tükrözve az utolsó hozzáférés vagy módosítás időpontját, de ez utólag különösebb nehézség nélkül megváltoztatható. Az operációs rendszerek beépített lehetőségei tehát nem nyújtanak megfelelő védelmet. A megoldást az egyirányú lenyomat-képző (hash) függvények, az elektronikus aláírás és az időbélyegző jelentik. Az időbélyegző így bizonyítékként szolgálhat, arra hogy a feladó "időben" feladta küldeményét és a fogadó pedig "időben vagy időn kívül" megkapta azt. Amennyiben az állomány megérkezéséről a címzett visszaigazolást küld, ezt is lehet időbélyegezni, így megállapítható az az időpont, amelyben már biztosan a címzettnél volt a küldemény.

Ez rendkívül fontos azon területek számára, ahol lényeges a dokumentum feladási vagy akár fogadási idejének bizonyítása. Az időbélyegzőnek már most számos felhasználási területe van. Az egyik legfontosabb terület az adóbevallás, de használják a pénzügyi szektorban, kereskedelemben, elektronikus közbeszerzési rendszerben, elektronikus aukciók során, biztosítási szférában, szállítmányozásban, játékok, sorsolások, lóversenyek alkalmával. A beérkező adóbevallások időbélyegzővel való ellátásához az APEH Magyarország első minősített hitelesítés- és időbélyegzés szolgáltatóját a NetLock Kft-t választotta. Az időbélyegzés szolgáltatás keretében a NetLock Kft. rendel hiteles időt az elektronikusan benyújtott adóbevallások dokumentumaihoz. Az időbélyegző tartalmazza, ezáltal bizonyítja az adóbevallás benyújtásának, illetve az adatszolgáltatás teljesítésének időpontját és így igazolja, hogy a dokumentum a bélyegzés időpontjában már létezett.