Az EU határozottan támogatja a HD-televíziózást

Kiss Ádám Zoltán, 2004. január 20. 20:02
Az Európai Bizottság jelentést tett közzé az újfajta digitális HDTV-k szükségszerűségéről, támogatva a mielőbbi technológiai váltást, mely várhatóan néhány éven belül minden európai nappali képét átrajzolja.

A High Definition televíziózás (HDTV) korántsem új keletű, a hagyományos tévékhez képest nagyságrendekkel jobb képet biztosító digitális rendszer műszaki alapjait már évekkel ezelőtt kidolgozták, ám a megoldás eddig nem kapott egységes politikai támogatást. A Bizottság CSWP jelentése része a technológiai váltásokkal foglalkozó programnak (SC) és valódi meglepetés érvelését tekintve. Kiemelkedő fontosságú a határozott, országok fölötti támogatás deklarálása, ám az EU a HDTV bevezetését a 16:9-es szélesképernyős formátumhoz kötötte. Ez a megoldás pedig korántsem a HDTV sajátja, a hagyományos felbontású tv-k között is rengeteg ilyen modell található.

Az EU érvelése szerint a 16:9-es arány azonnal érezhető előnyt jelent a megszokott 4:3 arányú képhez képest, melyet a katódsugárcső technológia által kiadott görbülethez igazítottak. A szakértők megerősítik a szélesvásznú kép várható sikerét, mivel az emberi szem vízszintesen majdnem 180 fokot lát, ám függőlegesen csak töredékét, így a valósnál nagyobban érzékeli a 16:9-es képet. A CSWP jelentés kimondja, hogy elérkezett a HDTV ideje, így további halogatás helyett hamarosan egy megvalósítási ütemterv közzététele várható.