Nanotechnikai ismereteket terjesztő konferencia áprilisban

Kovács Attila, 2004. január 21. 09:24
A Nanotechnika a tudomány és technika számos területén rendkívül előnyös megoldásokkal kecsegtet. Szükségesnek látszik ezért, hogy a különböző szakterületek fejlesztői, kutatói megismerjék a fejlődés pillanatnyi helyzetét, a várható eredményeket és a gyakorlati alkalmazás lehetőségeit. Ennek érdekében az NHIT, a Matáv-PKI FI, az MTA, az OM és az egyetemek közösen április 26-án és 27-én Budapesten konferenciát szerveznek, melyen kiváló hazai és külföldi előadók mutatják be a tudomány fizikai és kémiai alapjait, az alkalmazási lehetőségeket és az eddig elért eredményeket.

A nanokonferencia védnökei: Kroó Norbert az Akadémia főtitkára, Pap László, a BME stratégiai rektorhelyettese és Straub Elek a MATÁV elnök-vezérigazgatója. A konferencia előzetes programja: a nanotechnológia fizikai, kémiai alapjai (előadók: Gyulai József, Bíró László Péter, Kálmán Erika); biológiai és orvosi alkalmazások (Ormos Pál, Iván László, Lázár László, Raskó István); nanoszerkezetű ipari anyagok (Pukánszki Béla, Vero Balázs, Bárczy Pál, Beke Dezső); hazai kutatások (Dékány Imre, Kiss András, Bársony István, Sinko Katalin; távközlési és informatikai alkalmazások (Friedl Katalin, Michele Mosca, Mojzes Imre); integrált irányzatok (Nano Bio Info Cogno) (előadók a Pázmány Pétter Katolikus Egyetem tanárai); nemzetközi együttműködés és feladatok (Renzo Tomellini EU 6. Keretprogram, Gyulai József, Kaptai György, Aurel Lazar).

Az előadások nem a szakmában járatosak részére kívánnak információt adni, hanem az egyetemi hallgatók, doktoranduszok, fiatal mérnökök és egyetemi oktatók részére adnak képet a jelenlegi helyzetről.

A konferencia a magyar hallgatóság számára - előzetes regisztrációval - ingyenes. A jelentkezési határidő március 15., a visszaigazolást és a végleges programot pedig április 10-ig küldik szét. Jelentkezés a HTE titkárságán (353-1027, e-mail: hte@mtesz.hu).