Feltekerhető képernyő a Philipstől

Hûvös Imre, 2004. január 27. 10:49
A talán leginkább egy vastag kartonra hasonlító képernyőt az újságok és folyóiratok alternatívájának szánják. A polimer alapra integrált TFT elektronika segítségével megoldott a megjelenítés és a tartalom letölthető mobiltelefonról vagy más alkalmas eszközről az elektronikus papírra. Elolvasás után az összecsavart képernyőt egy vastagabb töltőtollszerű csőbe, majd az egészet a zsebünkbe csúsztathatjuk.

Az alkotás (szerkezetnek nem merem nevezni) átlója 5 hüvelyk, a monokróm QVGA (320 x 240 pixeles) aktív mátrix képernyő felbontása 85 dpi, ami az adott méreten jól szemlélhető képeket is jelent. A néző felőli oldalon egy 200 mikron vastagságú fényvisszaverő "elektronikus tinta" van, ami a nyomtatott papírszerű minőséget biztosítja nagyon kis energiafogyasztással. Az "elektronikus tintát" az E Ink Corporation gyártja. A képernyő 2 cm átmérőjű hengerré tekerhető fel károsodás nélkül.

A feltekerhető képernyő komoly támogatást jelent a mobiltelefon-iparnak is, hiszen az újságcikkeket már nem kell lebutítani a maroktelefonok miniképernyőjén való olvashatósághoz.

"Képesek vagyunk a tömeggyártásra. Ez már nem kísérleti projekt. Épül az első gyártósor, amelyet 2005-ben fogunk üzembe helyezni, és évi 1 millió képernyőt fog előállítani" - mondta a Philips Research szóvivője.