Ugrásszerűen nőtt a NEC nyeresége a harmadik negyedévben

MTI Sajtóadatbank, 2004. január 28. 10:21
A pénzügyi éve decemberrel zárult harmadik negyedében 76 százalékkal nőtt a japán NEC Electronics Corp. integrált áramkör gyártó tiszta nyeresége a digitális kamerák és a DVD lejátszók, valamint a lapképernyős televízió készülékek piaci sikere támasztotta nagy alkatrészkeresletnek köszönhetően.

Az áramkörök nagy nyereségtartalma és az időközben magasabb javított termelési hatékonyság miatt a NEC Electronics, a világ nyolcadik integrált áramkör gyártója az éves működési nyereségre szóló előrejelzését 6 százalékkal emelte. A márciusban végződő pénzügyi évet eszerint 53 milliárd jen működési eredménnyel zárja a korábban jelzett 50 milliárd helyett.

A legutóbbi negyedévben 8,36 milliárd jen (78,59 millió dollár) tiszta nyereséget ért el a NEC Electronics, 76 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az értékesítés 5,6 százalékkal 175,3 milliárd jenre csökkent a jen magas árfolyama és az egyes játékkonzolokban használt áramkörök csökkenő kereslete miatt.

A jó adatok várhatóan tükröződnek majd az anyavállalat, a NEC Corp. csütörtökön esedékes eredmény beszámolójában is. Csütörtökön teszi közzé mérlegadatait a Fujitsu és a Toshiba is.

A NEC Electronics részvénye júliusi tőzsdei bevezetése óta 86 százalékkal javított árfolyamán. A kibocsátás 2003 legnagyobb tőkebevonása volt a tokiói tőzsdén. A beszámolót megelőzően a részvény árfolyama 4,04 százalékkal alacsonyabban, 7830 jenen zárt Tokióban, miközben az ágazati almutató 0,28 százalékkal gyengült.