1 milliárd feletti veszteség és optimizmus a Synergonnál

MTI Sajtóadatbank, 2004. január 30. 10:04
A Synergon Informatika Rt. 2003. évi mérleg szerinti vesztesége várhatóan meghaladja az egymilliárd forintot - jelentette be a társaság a csütörtökön, a tőzsdezárás után a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A Synergon csoport szintű vesztesége, a 2002-es közel 20 milliárd forinttal megegyező árbevétel mellett 1-1,5 milliárd Ft között lesz - mondta Czakó Ferenc, a társaság elnöke. A Synergon eredetileg 2003-ra 0-100 millió forint közötti mérleg szerinti nyereséget tervezett. A cég a gyenge harmadik negyedév után közölte: a negyedik negyedév függvényében az eredmény lehet pozitív, de negatív is.

A veszteség jóval meghaladja az előzetes piaci várakozásokat, bár egy része a közlemény szerint sem tárgyévi, sem jövőbeli készpénzkihatással nem jár - fogalmazott a Synergon. A várttól elmaradó eredményt jelentős részben egyszeri, rendkívüli tételek elszámolásával magyarázza a cég. A tételek főbb elemei: a külföldi leányvállalatokkal kapcsolatos többlet goodwill-értékcsökkenés elszámolása, az Atos Origin integrációs kiadásai, valamint az adóigazgatási eljárással összefüggésben meghatározott céltartalék képzés.

Czakó Ferenc elmondta: a veszteségből 300-350 millió forintot tesz ki, hogy a Synergon - mivel a nemzetközi tőkepiacokon leértékelődtek az IT cégek - csökkentette külföldi leányvállalatai könyvszerinti értékét. Hasonló okokból a Synergon csökkentette a tulajdonában lévő 200-210 ezer saját részvény könyvszerinti értékét is, ez újabb 80-100 millió forintos veszteséget jelent. A cég emellett mintegy félmilliárd forintos céltartalékot képzett az ellene folyamatban lévő APEH eljárás miatt.

A Synergon 2003 negyedik negyedévében jelentősen növelte árbevételét 2002 hasonló időszakához képest, s ezzel a cégcsoport éves szintű árbevétel-csökkenése megállt. A leányvállalatok teljesítménye jelentős mértékben hozzájárult a cégcsoportos szolgáltatás tartalomnövekedéséhez. A Synergon horvát és cseh leányvállalata, a Span és az Infinity is nyereséges volt 2003-ban, miként a magyar Fibex is. Utóbbi 100 százalékkal növelte eredményét 2003-ban 2002-höz képest - mondta Czakó.

A közlemény szerint a cég piaci helyzete jó, likviditása javult, készpénztartaléka nőtt a bázisévhez képest. A társaság likvid pénzeszközei meghaladják a kétmilliárd forintot. A 2004-es működés nyereségessé tétele érdekében a társaság vezetése több hatékonyságnövelő intézkedés bevezetéséről, többek között új kereskedelmi vezérigazgató-helyettes kinevezéséről döntött.

Czakó Ferenc elmondta, a társaságra kedvezőtlenül hatott egyes várt kormányzati projektek elmaradása, ugyanakkor a Synergonnak nem jelentett piaci bővülést a Sulinet Expressz program. Czakó a 2004-es évre óvatos optimizmussal tekint, enyhe növekedést vár. Kisebb létszám csökkentés mellett cég tovább akarja növelni hatékonyságát és értékesítésének szolgáltatás tartalmát. A társaság tőzsdei gyorsjelentését február 12-én teszi közzé.